Poplave poljoprivredi nanele štetu od 2,8 miliona dolara

Izvor: N1 televizija, 15.Jul.2016, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poplave poljoprivredi nanele štetu od 2,8 miliona dolara

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) saopštila je da je završila procenu štete zbog poplava iz marta ove godine u poljoprivrednom sektoru u Srbiji, koja prema njihovim podacima iznosi preko 2,8 miliona dolara.

"U najnovijim poplavama se ukupno oko 10.000 hektara obradive zemlje našlo pod vodom, u opštinama u kojima je proglašena vanredna situacija i koje su prijavile štetu", objavio je >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << FAO.

Kako se navodi, ova površina čini 2,62 procenta svih obradivih površina u pogodjenim opštinama.

FAO u izveštaju navodi da je 7.121 domaćinstvo prijavilo gubitke od poplava, a poljoprivreda je glavni izvor prihoda za 65 odsto domaćinstava koja su prijavila gubitke od poplava.

Očekuje se, kako dodaju, da će se, u oblastima pogodjenim poplavama, povećati siromaštvo ruralnog stanovništva.

FAO ocenjuje da će bolja pripremljenost na buduće vremenske nepogode pomoći da se smanje gubici i šteta.

Izveštaj FAO (www.fao.org) daje preporuke za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa, sadrži pregled najboljih praksi za planiranje i odgovore na nepogode, kao i smernice za obnovu egzistencije stanovništva u pogođenim područjima.

Izveštaj sadrži podatke i brojke dobijene na osnovu podataka dostavljenih od strane odgovornih lica iz pogodjenih opština, potom, dodatne informacije su dobijene tokom sastanaka i razgovora sa predstavnicima opština, a tu su i izveštaji sa terena, kao i nalazi i mišljenja eksperata.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.