Bivši policajac osuđen na gotovo 5 godina zatvora u slučaju ubistva Džordža Flojda

Izvor: VOA, 07.Avg.2023, 17:53

Bivši policajac osuđen na gotovo 5 godina zatvora u slučaju ubistva Džordža Flojda

Bivši policajac iz Mineapolisa Tou Tao u ponedeljak je osuđen na četiri godine i devet mjeseci zatvora zbog saučesništva u ubistvu Džordža Flojda, Afroamerikanca koji je preminuo tokom hapšenja 25. maja 2020. godine. Tao je u maju proglašen krivim za saučesništvo u ubistvu iz nehata drugog stepena. "Nadao sam se da će biti više pokajanja, žaljenja, priznanja određene odgovornosti", rekao je sudija prije izricanja presude. "Nisam namjeravao nikome da naškodim, da povrijedim nekog. To nikada nije bila moja namjera. Učinio sam sve što sam mislio da mogu da uradim", rekao je Tao. Tao, koji je u policiji bio devet godina, sprečavao je grupu prolaznika da priđu dok je policajac Derek Šovin, bijelac, devet i po minuta klečao na vratu Džordža Flojda koji je za to vrijeme molio za život i govorio da ne može da diše. Flojd je prvobitno priveden zbog sumnje da je u obližnjoj prodavnici koristio falsifikovanu novčanicu od 20 dolara. Flojdovo hapšenje i smrt snimio je jedan od prolaznika. Ubistvo je izazvalo proteste protiv rasizma i policijske brutalnosti širom Amerike i svijeta. Sekretar za pravosuđe Minesote Kit Elison i drugi tužioci tražili su da Tao bude osuđen na 51 mjesec zatvora. Šovin je 2021. godine proglašen krivim za ubistvo. Druga dva policajca, Tomas Lejn i Aleksandar Kueng, držali su Flojda dok mu je Šovin klečao na vratu. Prošle godine su se izjasnili krivim u državnom sudu za saučesništvo u ubistvu drugog stepena. Lejn je osuđen na tri i po godine zatvora, a Kueng na tri. Kueng i Lejn su prošle godine, na suđenju pred federalnim sudom, takođe proglašeni krivim za kršenje Flojdovih građanskih prava. Lejn je po toj optužbi osuđen na dvije i po godine, a Kueng tri godine zatvora. Šovin je osuđen na 22 i po godine državnog zatvora zbog ubistva drugog stepena, te još 21. godinu po federalnoj optužbi za kršenje Flojdovih prava. Kazne će služiti istovremeno.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Bivšem policajcu skoro pet godina zatvora za učešće u ubistvu Džordža Flojda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Avg.2023

Bivši policajac iz Mineapolisa Tou Tao osuđen je danas na četiri godine i devet meseci zatvora zbog saučesništva u ubistvu Džordža Flojda, Afroamerikanca koji je preminuo tokom hapšenja 25. maja 2020. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.