Pet evropskih država u redu za Mistral

Izvor: B92, 20.Jun.2023, 08:23

Pet evropskih država u redu za Mistral

Francuska, Belgija, Kipar, Estonija i Mađarska potpisale su pismo o namerama za zajedničku kupovinu francuskih sistema protivvazdušne odbrane "Mistral".

To je izjavio francuski predsednik Emanuel Makron.

To je znak da Pariz postiže napredak u ubeđivanju nekih svojih evropskih saveznika da kupuju domaće sisteme "Made in Europe", umesto da ih nabavljaju iz zemalja van Evrope, što je Nemačka zagovarala u okviru svoje inicijative Evropski nebeski štit, prenosi Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Kada govorimo o protivvazdušnoj odbrani, pogrešili bismo ukoliko bismo požurili sa povećanjem kapaciteta. Pitanje je pre svega strateško", rekao je Makron na marginama Pariskog aeromitinga.

Dodao je da je rat u Ukrajini pokazao da članice EU Kijevu mogu da pošalju samo ono što imaju i proizvode, jer se evropskim naoružanjem lakše upravlja na tlu Evrope, u odnosu na ono koje dolazi iz neevropskih zemalja.

Makron je poručio da Evropska unija na duže staze treba da ima sopstvenu stratešku ekonomiju, a ne da se oslanja na Sjedinjene Američke Države kroz NATO.

"Ključ za to bi bila izgradnja evropske odbrambene industrije i kupovina unutar Evropske unije", rekao je francuski predsednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.