PENZIONERE OČEKUJE LEPA VEST! Krkobabić: Postignuta je saglasnost o neophodnosti korekcije ŠVAJCARSKE FORMULE

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Apr.2021, 18:19

PENZIONERE OČEKUJE LEPA VEST! Krkobabić: Postignuta je saglasnost o neophodnosti korekcije "ŠVAJCARSKE FORMULE"

Predsednik PUPS-a Milan Krkobabić založio se za korekciju "Švajcarske formule", koja se trenutno primenjuje za usklađivanje rasta penzija

Do te korekcije možemo doći samo u sveobuhvatnoj temeljnoj javnoj raspravi koja treba da prethodi izmenama i dopunama Zakona o PIO, rekao je on i dodao da u toj javnoj raspravi treba da učestvuju renomirani politički faktori, osvedočeni stručnjaci, predstavnici udruženja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << penzionera, Fiskalni savet.

Krkobabić je podsetio da je s predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem postignuta saglasnost da se koriguje postojeći model "Švajcarske formule". Predsednik Vučić je najavio mogućnost da se penzije ubuduće obračunavaju po "švajcarskom modelu plus plus".

Krkobabić je naveo prednosti i nedostatke "Švajcarske formule" prema kojoj se trenutno usklađuju penzije:

- Švajcarska formula, koju su penzioneri Srbije dugo čekali, predstavlja bitan iskorak, jer isključuje arbitrarnost pojedinaca. Sada znamo pravila po kojima se penzije usklađuju. Ali, „Švajcarska formula“ nije idealna! Poput životne prakse da današnja dobra vest, sutra (ponekad) postaje manje dobra stvarnost, i "Švajcarska formula" je pokazala slabosti. Računica je veoma jednostavna: zarade rastu 10,6 odsto, a penzije svega 5,9. Jasno je da penzije gube trku sa zaradama. Druga slabost je što se primenom "Švajcarske formule" stalno povećavaju razlike između najviših i najnižih penzija. Tako, penzija od 100.000 dinara raste za 5,9 odsto, što je 5.900 dinara. A ako imate poljoprivrednu penziju od 10.000, rast će biti svega 590 dinara. To su slabosti na koje PUPS-a stalno ukazuje.

Krkobabić je naveo da postoje realni izgledi za korekciju "Švajcarske formule" iako se trenutno radi u kontrolisanim ekonomskim i finansijskim uslovima.

- Imamo sugestiju MMF-a da učešće penzija u BDP-u ne pređe deset odsto, tu je i stav Fiskalnog saveta... Ali, ako i dalje budemo imali snažnu privrednu aktivnost, uz rast produktivnosti i očekivani rast zarada, a učešće penzija bude manje od deset odsto BDP-a, otvara se prostor za vanredno usklađivanje penzija. Podržaćemo korekciju "Švajcarske formule", pre svega, u delu koji se odnosi na usklađivanje prema rastu zarada, i to tako da se sa sadašnjih 50 odsto, taj procenat poveća na 60, 70 ili čak 80 procenata, kao što je to u Holandiji - naveo je Krkobabić.

Predsednik PUPS-a Milan Krkobabić je naglasio da PUPS-ova formula "3P" (Penzije Prate Plate), čijom primenom bi se penzije usklađivale isključivo prema rastu zarada u javnom sektoru (rastu plata učitelja, lekara, vojnika...), ostaje vrednosni stav i ideal PUPS-a.

- PUPS i ja zalažemo se za socijalno odgovornu državu, koja brine o najugroženijim slojevima društva. Za starije od 65 godina, koji iz različitih razloga ne mogu da ostvare pravo na penziju, a nemaju druge prihode, predložićemo uvođenje „garantovane penzije“, kao posebnog socijalnog davanja - naglasio je Krkobabić

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Krkobabić: Neophodna korekcija švajcarske formule za usklađivanje penzija

Izvor: N1 televizija, 16.Apr.2021

Predsednik Partije Ujedinjenih penzionera Srbije Milan Krkobabić rekao je da se zalaže za korekciju "švajcarske formule" za usklađivanje rasta penzija koja se trenutno primenjuje.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.