Za rešavanje ekoloških problema

Izvor: S media, 28.Maj.2010, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za rešavanje ekoloških problema

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić najavio je da će u subotu, 5. juna, biti organizovana akcija velikog spremanja Srbije i pozvao gradjane da joj se u što većem broju priključe kako bi se pomoglo u rešavanju problema nagomilanog otpada.

Dulić je rekao da je veoma važno da svako ko može tog dana učini nešto za svoj grad, ulicu i svoju kuću tako što će počistiti dvorište, radno mesto, tavan, ali i druge objekte.

"Važno je ne >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << samo da se čisti na mestima koja su predvidele opštine, nego da gradjani učine ono što bi inače trebalo da se radi svakoga dana i da 5. jun bude zabeležen kao dan u kome smo izašli i pospremili Srbiju", kazao je Dulić.

On je objasnio da će svaka opština imati svoj štab koji će organizovati čišćenje, a da bi svako ko hoće da učestvuje trebalo da kontaktira predstavnike opštine putem elektronske pošte navedene na veb sajtu.

Ministar je kazao da je za tu akciju naručeno 100.000 pari rukavica, veliki broj kesa za odlaganje otpada, a da će lokalne samouprave organizovati čišćenje površina.

Tog dana će, kako je naveo, i komunalna preduzeća raditi pojačanim tempom, kako bi se prikupljeni otpad odneo.

"Veliki broj udruženja gradjana i nevladinih organizacija prijavilo je svoje učešće što kroz samu akciju čišćenja, što kroz mnoge manifestacije u kojima će, pored čišćenja, prikazati svoj program, rad i afirmisati zaštitu životne sredine", kazao je Dulić.

Prema njegovim rečima, velikoj akciji čišćenja pridružiće se i učenici osnovnih i srednjih škola.

Ukazujući na to da je nepravilno odlaganje otpada prepoznato kao najveći problem u Srbiji, ministar je rekao da su na mnogim mestima u Srbiji deponije na kojima se "skladište" kese, pet ambalaža, papir...

"Kada bi osam miliona ruku podiglo samo jednu kesu ili jednu plastičnu flašu iz prirode i stavili je tamo gde treba da bude, siguran sam da bi zemlja bila mnogo čistija", naglasio je ministar i ocenio da je 5. jun prilika da svako pokaže ne samo odnos prema životnoj sredini već i prema "sopstvenom poimanju borbe protiv zagadjenja".

"Prljava, zagadjena zemlja je zemlja koju ostavljamo našoj deci kao veliku deponiju iz koje može samo da se dobije bolest", upozorio je on i dodao da će, pored velike akcije spremanja, Ministarstvo u narednom periodu nastaviti da pomaže komunalnim preduzećima u čišćenju divljih deponija.

Prema rečima Dulića, tokom trajanja ekološke akcije "Očistimo Srbiju", biće finansirano osnivanje takozvanih "reciklažnih dvorišta", gde će se odnositi otpad koji će se razvrstavati po svom poreklu, a koji će potom biti prosledjen reciklažnim centrima.

"Ove godine smo planirali velike investicije u pojačanje komunalne opreme. Plan je da se kupi oko 150 kamiona za iznošeće smeća u opštinama", kazao je ministar i dodao da će u narednom periodu u okviru akcije "Očistimo Srbiju" biti finansirane nabavke velikog broja kontejnera, kao i kanti za smeće.

"Siguran sam da ćemo na kraju ove godine u istraživanju javnog mnjenja, ali i generalno, u javnosti, imati povećanu svest o problematici životne sredine i mnogo čistiju Srbiju", istakao je Dulić.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dulić: Veliko spremanje za rešavanje ekoloških problema

Izvor: Blic, 28.Maj.2010

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić najavio je danas da će u subotu, 5. juna, biti organizovana akcija velikog spremanja Srbije i pozvao građane da joj se u što većem broju priključe kako bi se pomoglo u rešavanju problema nagomilanog otpada...Dulić je Tanjugu rekao...

Nastavak na Blic...

Dulić: Spremimo se veliko čišćenje

Izvor: Glas javnosti, 29.Maj.2010, 06:58

BEOGRAD - Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić najavio je da će u subotu, 5. juna, biti organizovana akcija velikog spremanja Srbije i pozvao građane da joj se u što većem broju priključe kako bi se pomoglo u rešavanju problema nagomilanog otpada...Dulić je rekao da...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.