Novi odnosi: Meksiko svrgnuo Kinu

Izvor: B92, 16.Jul.2023, 13:44

Novi odnosi: Meksiko "svrgnuo" Kinu

Meksiko je zamenio Kinu kao najveći trgovinski partner Sjedinjenih američkih država.

Prema novoj objavi Luisa Toresa, višeg poslovnog ekonomiste u Banci saveznih rezervi u Dalasu, Meksiko je ponovno učvrstio svoje mesto glavnog američkog trgovinskog partnera, s robom vrednom 263 milijarde dolara koja je prošla između dve zemlje u prva četiri meseca ove godine.

Trgovina s Meksikom činila je 15,4 posto robe koju su izvezle i uvezle SAD, odmah ispred ukupne trgovine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Amerike s Kanadom i Kinom, koje su iznosile 15,2 posto odnosno 12 posto, prenosi klix.

Čak i dok se svet pomiče s vrhunca pandemije, sposobnost Meksika da preuzme prvo mesto od Kine, koja je provela poslednje dve decenije dublje se integrirajući u američku privredu, jasan je znak kako će ekonomski haos 2020. nastaviti da definiše svetsku ekonomju godinama koje dolaze.

Tores je rekao da je seme za ovaj pomak posejano pre pandemije, carinama bivšeg predsednika Donalda Trampa na neke kineske proizvode i potpisivanjem trgovinskog sporazuma između SAD-a, Kanade i Meksika, blagog ažuriranja gotovo tri decenije starog NAFTA sporazuma.

Ali Tores je rekao da promene takođe sugerišu ubrzani pomak prema "nearshoring-u", praksi u kojoj zemlje dovode lance snabedavnja za ključnu robu u zemlje koje su fizički i politički bliske.

"Iako su podaci o nedavnom nearshoringu retki, a dokazi o tome uglavnom anegdotski, povećani protekcionizam i povezana industrijska politika dosledni su s manje globalne trgovine, više regionalne trgovine te nearshoringom i reshoringom (vraćanjem proizvodnje u matičnu zemlju)", napisao je Tores.

Nearshoring se povećao tokom pandemije zbog povećanih troškova slanja proizvoda preko Pacifika i potražnje potrošača za bržim rokovima isporuke.

Peter S. Gudman iz New York Timesa takođe je ranije ove godine napisao da kompanije poput Walmarta sve više traže načine da zadovolje svoje potrebe kako su se političke napetosti između SAD-a i Kine zahuktavale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.