Niški aerodrom: Od novih ulaganja do protesta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Mar.2018, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niški aerodrom: Od novih ulaganja do protesta

"Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i čitava Vlada Srbije nastaviće da ulažu velika novčana sredstva u opremu, razvoj i bezbednost Aerodroma "Konstatnin Veliki" u Nišu, jer želimo da ovaj aerodrom bude centar avio-saobraćaja ovog dela regiona. Bez dosadašnjih ulaganja Ministarstva i Vlade Srbije, Grad Niš ne bi imao ovakav aerodrom i imao broj putnika koji danas dolaze na "Konstatin Veliki", saopšteno je iz ovog ministarstva. Građani nezadovoljni odlukom Gradskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << veća da niški aerodrom "Konstantin Veliki" ustupi državi na upravljanje bez ikakve naknade protestovali su danas u Nišu, tražeći da Skupština grada ne prihvati tu odluku.

"Sva nova ulaganja, kao što će biti izgradnja novog tornja, radovi na infrastrukturi aerodroma, ulaganja u bezbednost i svu drugu potrebnu opremu, posvećena su povećanju broja putnika na aerodromu i gradu Nišu, uvođenju novih linija i pozicioniranju Aerodroma "Konstantin Veliki" kao nezaobilaznog mesta u regionu. Pokazali smo da od Aerodroma "Nikola Tesla" možemo da napravimo najbrže rastući aerodrom u ovom delu jugoistočne Evrope i hoćemo i od "Konstantina Velikog" da napravimo najbolji mogući aerodrom. Zato želimo da pomognemo Nišu i da zajedno ovo uradimo", dodaje se u saopštenju.

"Niš i jug Srbije su od strateške ekonomske, političke i populacione važnosti za Srbiju i zato je Vlada Srbije proteklih godina puno uložila u putni, železnički i avio-saobraćaj, dovođenje brojnih investitora i otvaranje velikog broja fabrika. To će nastaviti i dalje da radi", zaključuje se u saopštenju.

Protest zbog aerodroma

Građani nezadovoljni odlukom Gradskog veća da niški aerodrom "Konstantin Veliki" ustupi državi na upravljanje bez ikakve naknade protestovali su danas u Nišu, tražeći da Skupština grada ne prihvati tu odluku.

Takođe su tražili da članovi Gradskog veća i gradonačelnik Niša Darko Bulatović podnesu ostavke.

Na kraju protesta simbolično su ostavili avione od papira ispred Gradske kuće.

Organizator skupa Miloš Bošković je na protestu rekao da je svrha tog poteza da se osigura da beogradski aerodrom ne bude ugrožen i da ima dovoljno putnika.

Na skupu je govorio i lider Nove stranke, ranije gradonačelnik Niša, Zoran Živković koji smatra da je odluka sramna.

Novi protest najavljen je za sutra u 17 sati.

Još jedan zahtev za smenu gradonačelnika Niša

Povodom odluke gradske vlasti Niša da niški aerodrom bez nadoknade ustupi Republici, Nacionalna koalicija za decentralizaciju zatražila je danas hitnu smenu gradonačelnika Niša Darka Bulatovića i svih članova Gradskog veća.

U saopštenju ove koalicije se navodi da je ta odluka "sraman čin", jer je aerodrom razvijan parama građana Niša koji njima i pripada, a ne, kako kažu, privremenoj vlasti u tom gradu.

"Reč je o resursu koji smo gradili za buduće generacije Nišlija i nijedna vlast nema prava da nam to oduzima", navodi se u saopštenju.

Povodom ustupanja gradskog aerodroma Republici, ranije su negodovali i Pokret slobodnih građana Niš kao i Nova stranka.

Pokret slobodnih građana je zatražio od odbornika u niškoj skupštini da zaustave tu odluku na prvoj narednoj sednici, kao i da iniciraju postupak za razrešenje gradonačelnika i svih većnika koji su učestvovali u toj odluci.

Gradski odbor Nove stranke u Nišu pozvao je sinoć rukovodstvo grada na odgovornost i zatražio od gradskih odbornika da ne usvoje odluku o ustupanju aerodroma "Konstantin Veliki" državi bez naknade.

Mihajlović: Više putnika u Nišu zahvaljujući Vladi

Od kada je Vlada Srbije počela pre tri godine sa investicijama i uložila milijardu dinara u Aerodrom "Konstantin Veliki", broj putnika povećan je čak 248 puta, poručila je danas potpredsednica Vlade reagujući

Vlada Srbije neće da dozvoli da aerodrom u Nišu doživi sudbinu brojnih niških državnih firmi koje su propale i koje je svima nama ostavio Zoran Živković, Demokratska stranka i sve druge stranke koje su nastale iz nje, izjavila je Mihajlović, povodom optužbi narodnog poslanika Zorana Živkovića.

"Od kada je Vlada Srbije počela pre tri godine sa investicijama i uložila milijardu dinara u Aerodrom Konstantin Veliki", broj putnika povećan je čak 248 puta, ne 248 procenata, nego 248 puta! U 2014. na niški aerodrom je sletelo 1.335 putnika, a na kraju 2017. čak 331.582 putnika", navela je ona.

O sposobnosti Živkovića i DS takođe govore podaci, kaže Mihajlović.

"Dok su oni vodili Niš najuspešnija godina za Aerodrom “Konstantin Veliki" bila je 2012. kada je bilo 27.426 putnika, što je samo 12 puta manje nego što smo imalo posle ulaganja Vlade Srbije u Aerodrom, kaže potpredsednica Vlade.

Ona ističe da se ova Vlada Srbije neće ponašati kao prethodne vlade Zorana Živkovića i ostalih iz DS koje se, kako kaže, nisu mešale u svoj posao i tako dovele do potpunog uništenja državnih svih državnih firmi u Nišu, do hiljada i hiljada ljudi koji su ostajali bez posla.

"Ova Vlada Srbije će se mešati u svoj posao i neće dozvoliti da se niški aerodrom vrati u godine kada su njima upravljali Živković i DS. I takva politike naše Vlade, bivšeg premijera, a sada predsednika, Aleksandra Vučića dovela je veliki broj investitora u Niš, otvorila šest velikih fabrika i spasla grad od propasti, ističe Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade ističe da sve analize pokazuju da Aerodrom "Konstantin Veliki" nije u mogućnosti da iz redovnog poslovanja investira više od 10 miliona evra koliko je potrebno da bi infrastruktura, oprema, funkcionisanje i bezbednost bili na najvišem nivou.

"Vlada neće da dozvoli da Aerodrom "Konstantin Veliki" propadne jer Grad Niš nema dovoljno novca da uloži u njega kako bi mogao dalje da se razvija i da beleži još veći rast broja putnika”, zaključuje Mihajlovićeva.

Gradsko veće Niša u petak je jednoglasno usvojilo odluku da se niški aerodrom ustupi državi, a tu odluku treba da potvrdi i gradska skupština.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarstvo: Želimo da pomognemo Nišu, ulagaćemo u aerodrom

Izvor: N1 televizija, 31.Mar.2018

Ministarstvo saobraćaja najavilo je da će nastaviti da ulaže u opremu i razvoj niškog aerodroma "Konstantin Veliki" jer želi da taj aerodrom bude centar avio-saobraćaja čitavog regiona..."Sva nova ulaganja, kao što će biti izgradnja novog tornja, radovi na infrastrukturi aerodroma, ulaganja...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.