Niš na putu da opet postane grad elektronike

Izvor: RTS, 06.Jun.2019, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš na putu da opet postane grad elektronike

Premijerka Ana Brnabić položila je u Nišu kamen temeljac za novu višenamensku laboratijsku lamelu u sastavu Elektronskog fakulteta, u čiju će izgradnju biti uloženo 6,7 miliona evra.
Uz postojeći startap centar, naučno-tehnološki park koji će biti završen početkom naredne godine i višenamensku laboratorijsku lamelu na Elektronskom fakultetu u Nišu, čija je izgradnja danas počela, nekadašnji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << grad elektronike postaje grad naprednih tehnologija, današnja je poruka iz Niša.

Uz pomoć Evropske investicione banke država je u izgradnju obe zgrade uložila više od 15 miliona evra.
"Pored investiranja u infrastrukturu, koja nam je falila da bi Srbija bila bolje povezana i da bi privrednici bolje poslovali, a ljudi živeli kvalitetnije, dovodili smo investitore. To smo započeli zahvaljujući partnerstvu sa EIB, započeli smo ciklus investicija u budućnosti", rekla je Ana Brnabić. 
Iz startap centra u kome trenutno ima 10 kompanija, dalje će svoje ideje razvijati u budućem Naučno tehnološkom parku. Ipak, projekat proširenja Elektronskog fakulteta datira iz prošlosti, kada je Niš bio grad elektronike.
"Trebalo je 43 godine da budemo kao zemlja zreli, svesni i sposobni da bismo ostvarili taj san iz 1975. godine i to ćemo završiti. Niš će ponovo postati centar elektronske industrije, Niš će ponovo postati grad naprednih tehnologija, Niš će biti jedan od centara nove konkurentnije Srbije – Srbije koja će biti pobednik u 21. veku", rekla je Brnabićeva.
Ministar prosvete Mladen Šarčević istakao je da Srbiji treba biše inženjera.
"Mislim da je sveobuhvatna priča reforme obrazovanja ne samo graditeljstvo i to je ono što nam treba – trebaju nam novi kvadrati, to pokazuje da je naše obrazovanje u ekspanziji, treba nam više inženjera, treba nam onih struka koje su nekada trebale kada nam je država bila jača i privreda bogatija", naveo je Šarčević.
U Nišu trenutno radi više od 200 IT kompanija, Naučni park i laboratirijska lamela će omogućiti bolje povezivanje nauke i privrede.
"Trenutno je ceo taj proces u Srbiji izuzetno spor i neefikasan - znači omogućiće to i, pod dva, onda možemo da se borimo sa najsavremenijim izazovima u haj tehnologijama - zašto, zato što su one kombinacija više različitih znanja i tehnologija na jednom mestu", istakao je Vladan Todorović iz „Advanced security technologies".
I naučno-tehnološki park i laboratorisjka lamela, obe zgrade u neposrednoj blizini trebalo bi da budu završene naredne godine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Niš na putu da opet postane grad elektronike: Srbiji treba više inženjera

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jun.2019

Premijerka Ana Brnabić položila je u Nišu kamen temeljac za novu višenamensku laboratijsku lamelu u sastavu Elektronskog fakulteta, u čiju će izgradnju biti uloženo 6,7 miliona evra...Uz postojeći startap centar, naučno-tehnološki park koji će biti završen početkom naredne godine i višenamensku...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.