Nemačka postigla dogovor oko budžeta

Izvor: B92, 13.Dec.2023, 11:11

Nemačka postigla dogovor oko budžeta

Nemačka koaliciona vlada, koju uz Socijaldemokrate kancelara Olafa Šolca čine Zeleni i Liberali, postigla je dogovor oko budžeta za 2024. godinu.

Dogovor je uspeo konačno, nakon višenedeljnih pregovora, izjavila su danas tri izvora iz vlade Rojtersu.

Još nema dostupnih detalja, navodi britanska agencija.

Nemačka koaliciona vlada suočava se sa krizom nakon što je Ustavni sud prošlog meseca presudio protiv njenih budžetskih planova i zabranio korišćenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posebnih fondova za finansiranje niza mera, od industrijskih projekata do projekata socijalne zaštite.

Tokom kancelarskog mandata Angele Merkel 2009. godine, Nemačka je u svoj Ustav unela takozvanu "dužničku kočnicu". Time je ograničen budžetski deficit na 0,35 odsto bruto domaćeg proizvoda, a ta mera može biti suspendovana u hitnim slučajevima, sve dok parlament podržava taj potez. To se dešavalo od 2020. do 2022. godine, prvo kako bi se izborilo s posledicama pandemije koronavirusa, a zatim i s energetskom krizom izazvanom invazijom Rusije na Ukrajinu.

Trebalo je da opet bude na snazi ove godine, ali je zbog budžetske krize, ministar finansija Kristijan Lindner zatražio ponovo njeno suspendovanje.

Ustavni sud Nemačke je 15. novembra presudio da je vladajuća koalicija kancelara Olafa Šolca deluje u suprotnosti s "dužničkom kočnicom".

Sud je tako odlučio u odgovoru na pravnu žalbu konzervativnih opozicionih partija Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nemačka odredila budžet za 2024. godinu! Šolc najavio rezove: Smanjuju potrošnju i subvencije, podrška Ukrajini ostaje

Izvor: Blic, 13.Dec.2023

Nemačka koaliciona vlada, koju uz Socijaldemokrate kancelara Olafa Šolca čine Zeleni i Liberali, postigla je danas nakon višenedeljnih pregovora dogovor oko budžeta za 2024. godinu koji podrazumeva smanjenje potrošnje i subvencija, dok će podrška Ukrajini i nadalje biti značajna.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.