Najviše nezaposleni mladi

Izvor: B92, 01.Mar.2013, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najviše nezaposleni mladi

Beograd -- Stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji iznosi skoro 42 odsto, kaže ministarka Alisa Marić.

Prema njenim rečima, zbog toga se sistemu karijernog vođenja i savetovanja, koji je jedan od ključnih činilaca smanjenja nezaposlenosti mladih, mora posvetiti veća pažnja, rekla je ona.

"Najveći problem sa kojim se mladi danas suočavaju je nezaposlenost. Stopa njihove nezaposlenosti daleko prevazilazi ukupnu stopu nezaposlenosti što ukazuje na ranjivost i osetljivost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << te kategorije stanovništva", rekla je Marić na stručnom skupu posvećenom trogodišnjici uspešnog sprovođenja politike karijernog vođenja i savetovanja u Srbiji.

Ona je istakla da je karijerno vođenje i savetovanje jedan od mehanizama kroz koji se sistemski i dugoročno pokušava promeniti trend kada je u pitanju zapošljavanje mladih.

Marić je upozorila da ta tema uveliko prevazilazi oblast zapošljavanja i ukazala da se ona pođednako odnosi na obrazovanje i sticanje veština neophodnih savremenom čoveku kako bi se prilagodio promenjivim zahtevima savremenog društva.

"Karijerno vođenje i savetovanje ima za cilj da pojedincu olakša da razume sebe i utiče na odluke u oblasti školovanja i profesionalnog razvoja", rekla je Marić.

Prema tome , karijerno vođenje i savetovanje ne može biti briga samog jednog ministarstva, institucije ili ustanove već traži sistemsko angažovanje i koordinaciju velikog broja društvenih aktera, podršku inostranih partnera i preuzimanje modela i primera dobre prakse evropskih zemalja.

Ona je najavila da će sutra u okviru manifestacije više desetina mladih proći kroz besplatne radionice i obuke u oblasti razvoja karijere i sticanja veština koji će ih učiniti spremnijima za izazove savremenog tržišta rada.

Državni sekretar za omladinu tog ministarstva Nenad Borovčanin rekao je da je neophodno ulagati u mlade i stvaranje uslova za pun razvoj njihovih potencijala i kvalitetan život u zemlji jer su oni pokretačka snaga koja utiče na ekonomski i opšti razvoj svakog društva.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.