Muke sa Stepom: Umesto bolje, gore je

Izvor: B92, 07.Jul.2015, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muke sa Stepom: Umesto bolje, gore je

Rok za završetak radova u Vojvode Stepe produžen je za 20 dana, pa građevinci rade punom parom i na 35 stepeni.

Posao bi trebalo da se završi do 31. jula. Najuzavrelije je na okretnici tramvaja na Banjici, gde je, kako majstori tvrde, ostalo još nedelju dana posla, pišu Večernje novosti.

Putara pojedinačno ima duž cele trase, a druga lokacija na kojoj grupno ulažu napor da bi priveli kraju posao je na raskrsnici sa Ulicom Triše Kaclerovića.

I baka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Milica Pejić, koja je decenije života provela u ovom delu grada, jedva čeka da putari i mehanizacija odu iz njenog kraja.

"Najteže mi pada to što je sve bilo raskopano pa od prašine i blata nije moglo da se živi, a sada muku mučim sa vodom i strujom", žali se starica. "Jedan dan nemam struju, drugi dan mi iskuljuče vodu i tako nedeljama. Ali najteže mi je kad nestane voda. Živim na spratu i nezgodno mi je da silazim i kupujem flaširanu ili u balonu kad iznenada ostanem bez kapi vode", dodaje ona.

I dok se neimari znoje, stanarima i trgovcima u najdužoj voždovačkoj ulici je već svega preko glave.

“Umesto da bude bolje, gore je”, nezadovoljna je vlasnica radnje za prodaju auto-delova.

“Posao nam je opao u poslednjih godinu dana, a od decembra nisam prodala ni litar ulja. U radnju niko ne ulazi, jer kupci ne mogu da priđu. S obzirom na to da su trotoari podignuti i da postoji samo jedna kolovozna traka, plašim se da ćemo izgubiti sve mušterije, jer i kad radovi budu završeni, neće moći automobilom da priđu”, objašnjava ona.

Osim toga, kako kaže, stalno se događaju neki kvarovi, pucaju cevi, presecaju se kablovi, izliva kanalizacija. Tek asfaltiranu ulicu i popločan trotoar su raskopali kod "Maksija" zato što su loše povezali neke cevi. Svakodnevno iskrsne nešto.

I stanarima je prekipelo. Pojedini smatraju da će kada putari odu, njihova ulica zablistati u novom sjaju i osim na buku proteklih meseci nemaju zamerke, međutim, veliki broj njih nije zadovoljan.

Najviše zamerki je na adresu projektanata, koji nisu uskladili projekat sa postojećim stanjem na terenu, pa su kolovozna traka kao i trotoari na pojedinim deonicama vrlo uski.

“Ne mogu s dečjim kolicima da se mimoiđem sa nekim ko dolazi iz suprotnog smera, a pri tom je trotoar ograđen pa moram da se vraćam dvadesetak metara kako bih zaobišla ogradu i na pešačkom prešla na drugu stranu ili da izađem na kolovoz pa njime da guram kolica”, žali se Mirjana Vasiljević, mlada mama koja stanuje u Ulici vojvode Stepe.

“Na pojedinim mestima je toliko usko da čak ne postoji šansa da proguram kolica. I laiku je jasno da Vojvode Stepe nije kao Bulevar kralja Aleksandra, niti ima tu širinu. Samo su nam otežali, umesto da nam olakšaju život”, kaže ona.

Kada konačno krajem meseca gradilište bude zatvoreno, a nova Ulica vojvode Stepe otvorena za saobraćaj, izvesno je da će pojedini problemi da nestanu, ali oni koji su ucrtani u zvaničnim dokumentima neće, bar do neke nove rekonstrukcije.

Putari koji u okviru rekonstrukcije Vojvode Stepe neumorno rade na okretnici na Banjici kažu da je ostalo još malo.

“Trebalo bi da samu okretnicu završimo do kraja ove nedelje. Ostalo je da se poploča trotoar i plato ispred otpravničke kućice, i da se izlije beton u tramvajskoj baštici između šina”, kaže jedan od majstora dok mu ispod kačketa sa preplanulog čela kaplje znoj.

“Ali ovo natezanje oko rokova je bespotrebno. Bolje je da se posao uradi kako treba, a ne da se požuruje, pa posle nekoliko meseci fali ovo - fali ono. Kad se žuri tu su propusti neminovni”, objašnjava on.

Domaći građevinci dodaju da su na celoj trasi ostali završni radovi. Na kolovozu je postavljen prvi i preostalo je da se uradi završni sloj asfalta. Sve ostalo su sitnice. Međutim, malo su zakočili radovi na tramvajskoj mreži.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.