Mrkonjić: Koridor 11 ima strateški značaj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jan.2010, 01:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkonjić: Koridor 11 ima strateški značaj

BEOGRAD - Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić je izjavio da budući, Evropski koridor 11 ima strateški značaj za Srbiju jer će joj pružiti šansu da privuče veći tranzit i devizni priliv.

Koridor 11, odnosno autoput i pruga od Temišvara, preko Vršca, Beograda, Čačka, Požege, Podgorice, ide do Bara, a morskim putem, preko Jadrana bio bi povezan sa Barijem, u Italiji.

"Četiri zemlje Evropske unije će ga koristiti. Mnogo preduzeća s juga Italije posluje u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Rumuniji i on im je najkraća veza s tom zemljom. Sem toga, Italijani su zainteresovani i za kupovinu Luke Bar.

Bugarskoj i Mađarskoj je taj putni pravac takođe interesantan", kazao je Mrkonjić u intervjuu za Politiku.

"Koridor 11 podrazumeva izgradnju autoputa, obnovu pruge i kupovinu Luke Bar", kazao je Mrkonjić.

On je rekao da se Evropski koridor 10 završava i da je pripreme za Koridor 11 potrebno početi na vreme.

Na pitanje kakve su šanse da Evropska unija proglasi Koridor 11 panevropskim, Mrkonjić je naveo da su ga Italijani kod Evropske komisije kandidovali kao evropski.

"Mislim da će uspeti. Nama bi to omogućilo da kod međunarodnih finansijskih institucija konkurišemo za povoljne kredite", dodao je on.

Mrkonjić je rekao da su se Italijani uključili u izradu studije izvodljivosti čitavog koridora.

"Naše analize su pokazale da je graditeljski najteži i najskuplji deo autoputa od Beograda do Čačka. Na osnovu broja stanovnika koji tamo gravitiraju, utvrđena je ekonomska isplativost. Trenutno radimo projekte za tu deonicu. Ove godine ćemo uložiti 200 miliona evra na potezu Beograd-Ljig. Za deo autoputa prema rumunskoj granici su zainteresovani Italijani", kazao je on.

On je naveo da je potrebno oko 200 miliona evra za rekonstrukciju i elektrifikaciju pruge kroz Srbiju i oko 100 miliona kroz Crnu Goru.

"To moramo da uradimo bez obzira na to da li ćemo kupiti Luku Bar ili ne. Nema ni govora da ona iziskuje ulaganje od dve milijarde, kao što se ovih dana govori u javnosti. Ceo autoput od Beograda do Jadranskog mora ne košta toliko. Ali zbog tendera ne mogu da iznosim procene u javnost", kazao je ministar infrastrukture.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mrkonjic: Koridor 11 ima strateski znacaj i bice evropski

Izvor: Economy.rs, 18.Jan.2010

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjic je izjavio da buduci, Evropski koridor 11 ima strateski znacaj za Srbiju jer ce joj pruziti sansu da privuce veci tranzit i devizni priliv.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.