MMF sredinom maja u Beogradu

Izvor: S media, 27.Apr.2010, 23:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF sredinom maja u Beogradu

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović najavila je u Vašingtonu da će sredinom maja u Beograd ponovo doći Misija Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu i objasnila da će jedna od tema razgovora sa njenim članovima biti reforma poreskog sistema.

Ona dodala da se u Vašingtonu sastala sa predstavnicima američkog Trezora, "što >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kod nas predstavlja Ministarstvo finansija" i sa njima otvoreno razgovarala o značaju

fiskalne politike u periodu u kojem privrede polako izlaze iz krize.

Akcenat je bio na fiskalnoj politici i fiskalnoj reformi, precizirala je Dragutinović.

Ona misli da će Srbija dobiti podršku i u MMF i Svetskoj banci za reforme koje namerava da sprovede u domenu fiskalne politike, "odnosno poreske i politike javnih rashoda".

"Imali smo veliki broj sastanaka sa različitim tehničkim misijama, a naročito sa šefom naše Misije, gospodinom Jegerom", dodala je Dragutinović, najavljujući da "oni

dolaze sredinom maja i da bi trebalo dobro da se pripremimo".




"Ova misija neće biti duga, ostalo je nekoliko kritičnih stvari oko kojih mora da se postigne sporazum i mislim da smo veoma blizu sporazuma", istakla je Dragutinović.


Prema njenim rečima, "najvažniji je pravac poreske reforme, o čemu moramo da prodiskutujemo sa Misijom MMF, u kom smeru i kako ćemo koncipirati poreski sistem".

Međutim, ono što će za njih biti najvažnije je poreska reforma, rekla je Dragutinović i naglasila da oko toga mora da se postigne saglasnost.

"Očigledno je da sve zemlje idu u pravcu penzione reforme i dugoročnog smanjenja izdataka za penzije u društvenom proizvodu", napomenula je Dragutinović.

Ono što nas takođe čeka je Zakon o fiskalnoj odgovornosti, rekla je Dragutinović i precizirala da je ona MMF poslala na ekspertizu prvu verziju tog zakona.

To su dve teme o kojima smo diskutovali ovde i o kojima ćemo diskutovati u Beogradu, najavila je Dragutinović.

Razmišljali smo kojim bi tempom trebalo da smanjujemo učešće javnih izdataka i, gledajući najbolje svetsko iskustvo, objasnila je Dragutinović, opredelili smo se da

postavimo putanju na smanjenje javnih rashoda.

Imaćemo, dakle, period do 2015. godine u kojem ćemo, predvidela je Dragutinović, svake godine smanjivati učešće javnih izdataka za, recimo, 0,75 odsto, da bi u periodu od 2015. praktično imali uravnotežen budžet.

Osnovne su karakteristike da postavimo tu putanju i, takođe, da postavimo limit na nivo zaduživanja, prema kojem javni dug ne sme biti veći od, na primer, 40 odsto, kao i da postavimo limit na takozvano novo zaduživanje, rekla je Dragutinović.

Država ne može godišnje da se zaduži više od 2,5 odsto društvenog proizvoda, zaključila je Dragutinović.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.