MMF: Višak u prosveti i zdravstvu

Izvor: B92, 12.Apr.2011, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Višak u prosveti i zdravstvu

Beograd -- Ideja o racionalizaciji državne uprave potekla je od Vlade Srbije a ne od samog MMF-a, a odgovorni treba da predlože kako bi reforma mogla da se sprovede.

To je izjavio šef Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Bogdan Lisovolik, navodeći da se MMF-u ta ideja učinila dobrom i da je zbog toga prihvaćena bez oklevanja.

Pokazalo se kasnije, međutim, da ideja nije bila dobro implementirana u praksi.

Lisovolik je pokazao na primeru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Poreske uprave kako to treba da funkcioniše. Prema njegovim rečima, uočeno je da je uplata zdravstvenog osiguranja za zaposlene bila redovnija, od uplate doprinosa za PIO u proteklom periodu. Kada je to uočeno, u Poreskoj upravi angažovan je savetnika MMF-a koji treba da utvrdi interne procedure ali i da se uvede sistem da se na jednom računu (i bez papirologije) svi ti doprinosi evidentiraju i uplaćuju. Ovo je urađeno u Makedoniji, nakon čega se naplata doprinosa značajno ubrzala a poboljšan je i unapredjen način sistem kontrole "neplatiša" od strane poreznika.

Za MMF, kada se već radi o racionalizaciji u javnom sektoru, veoma je važno da se ona sprovede u obrazovnom i zdravstvenom sistemu, gde prema procenama te institucije ima više zaposlenih nego što je neophodno, rekao je Lisovolik.

On je naveo da najveći izazovi u modernizaciji javnog sektora i dalje ostaju povećanje njegove efikasnosti i smanjenje troškova i ocenio ‚‚da bi se to postiglo potrebno je naći način kako da on bude produktivniji i kako da se uvede bolji menadžment".

Šef kancelarije MMF u Srbiji ukazao je da "u Srbiji ljudi koji su odgovorni treba da predlože načine na koje treba sprovesti reforme u javnom sektoru"

"U periodu smo kada su primanja zamrznuta u javnom sektoru, što je jako nepopularno i treba da pribegnemo nekim pametnijim reformama, što predstavlja veliki izazov", kazao je

Lisovolik i naglasio da je smanjenje zaposlenih, racionalizacija i stvaranje šansi za upošljavanje profesionalnih kadrova pravi put do poboljšanja kvaliteta usluga u javnom sektoru.

On je naveo da u modernizaciji javnog sektora ne treba potcenjivati moć IT tehnologije, jer moderna državna uprava podrazumeva dobru elektronsku komunikaciju između državnih institucija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.