LISOVOLIK: VLAST DA POVEĆA SVOJU PRODUKTIVNOST

Izvor: Kurir, 12.Apr.2011, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LISOVOLIK: VLAST DA POVEĆA SVOJU PRODUKTIVNOST

BEOGRAD - Stalni predstavnik Misije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Bogdan Lisovolik ocenio je danas da vlasti Srbije imaju način za poboljšanje produktivnosti i napomenuo da je u globalizovanom, konkurentskom svetu zapostavljanje efikasnosti javnog sektora nedopustviv luksuz, koji privredu skupo košta.

"Privatni sektor je motor privrednog rasta i produktivna vlada ima važnu ulogu u njegovom oslobađanju, rekao je Lisovolik na konferenciji o modernizaciji javnog sektora, u >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << organizaciji dnevnog lista Danas.

On je upozorio da je javnom sektoru Srbije neophodna reforma da bi se podstakao privredni rast.

"Javni sektor Srbije je, nažalost, usmeren na potrošnju, a ne proizvodnu", ukazao je Lisovolik i dodao da je to stari model ekonomskog rasta.

Prema njegovim rečima, deficit budžeta Srbije je preveliki, veći od četiri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a prema proceni MMF održiv bio da je jedan odsto BDP.

Lisovolik je upozorio da javni dug Srbije ubrzano raste. Prema proceni MMF, prihodi budžeta će opadati do 2015. godine.

"Potrebno je javni sektor orjentisati na investicije i bolje javne usluge i uraditi fiskalnu konsolidaciju, kao korekciju posle krize", rekao je Lisovolik.

Prema oceni predstavnika MMF, reforma državne administracije Srbije, započeta 2009. godine, je poražena zbog teške situacije na tržištu rada, kao i zbog toga što je loše koncipirana i previše brza, jer je nedostajala politička volja.

Srbija bi sama trebalo da nađe odgovor, rekao je Lisovolik, uz ocenu da je mera zamrzavanja zapošljavanja neodrživa i da je neophodna "sistemska korekcija".

"Naše analize su pokazale da javni sektor Srbije ima višak zaposlenih i da je previše plaćen", naveo je on.

U reformi penzionog sistema, naveo je Lisovolik, trebalo bi poboljšati odnos radnika i penzionera, kao i proširiti ciljane programe socijalne pomoći.

"Veliki prostor za reformu su i javna preduzeća u Srbiji, koja je potrebno restrukturati radi veće transparentnosti i kontrole privatizacija", zaključio je Lisovolik.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lisovolik: MMF za fazno ukidanje subvencionisanih kredita

Izvor: Blic, 12.Apr.2011

Šef Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)u Srbiji Bogdan Lisovolik ocenio je danas da bi novi kreditni aranžman trebalo bi da bude sidro za ekonomsku politku Srbije. ..Lisovolik je na sednici Upravnog odobra Privredne komore Beograda kazao da bi taj aranžman trebalo da bude iz stend baj...

Nastavak na Blic...

Lisovolik: Srbiji i dalje predstoje reforme

Izvor: EMportal, 12.Apr.2011

Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Bogdan Lisovolik izjavio je danas da je dvogodišnji aranžman Srbije s MMF-om kupio odredjeno vreme vlastima, ali da zemlji i dalje predstoji da sprovede strukturne reforme.

Nastavak na EMportal...

Lisovolik: Fiskalna nedisciplina guši privredu

Izvor: Danas, 12.Apr.2011

U Srbiji je potrebno reformisati javni sektor kako bi se podstakla proizvodnja i privredni rast a ne potrošnja. Osim toga, modernizacija i primena novih tehnoloških i obrazovnih rešenja trebalo bi da podigne nivo investicija i obezbedi bolje javne usluge - izjavio je Bogdan Lisovolik, stalni predstavnik...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.