MMF: Srbija nije lider u regionu

Izvor: B92, 08.Nov.2010, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Srbija nije lider u regionu

Beograd -- Srbija jeste važna zemlja u regionu, ali nije najvažnija. Rumunija je veća, pa i bitnija od nje, kaže šef Misije MMF-a za zemlje u razvoju Bas Baker.

On dodaje da to, ipak, nije takmičenje i da "što je više uspešnih zemalja, to je bolje za ceo region".

Komentarišući tvrdnje srpskih politačara da je Srbija lider u regionu, Baker je istakao da se neke zemlje, kao što su Rusija i Poljska, ističu po veličini, a druge, poput Slovenije i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Slovačke, po tome što su uspešne i već su članice evrozone.

Smanjenje fiskalnog deficita je težak zadatak koji podrazumeva donošenje teških odluka i izbora, izjavio je šef Misije MMF-a za zemlje u razvoju. Navodeći da je u velikom broju zemalja fiskalni deficit zbog krize naglo porastao, Baker je istakao da su u MMF-u shvatili da bi naglo smanjenje deficita u toku recesije moglo dodatno da pogorša situaciju.

Kako bi evropske zemlje u razvoju što bolje funkcionisale u periodu posle krize neophodno je, prema njegovim rečima, obezbediti stabilno političko okruženje, dobre institucije, nisku inflaciju, dobro obrazovanu radnu snagu, "a ni blizina Nemačke, koja se punom parom oporavlja, ne može da škodi". "Dalje jačanje evra u odnosu na dolar nije dobro i moglo bi da dovede do manjeg rasta razvijene Evrope, što bi se odrazilo i na zemlje u razvoju, poput Srbije", upozorio je šef Misije MMF-a za evropske zemlje u razvoju.

"Ne mogu se, a i ne bi trebalo, svi troškove podjednako smanjiti. Ukoliko država želi da poveća investicije, to znači da na nekoj drugoj strani mora da sprovede nepopularne mere smanjujući troškove. Vremenom, smanjenje deficita će samo po sebi povećati broj investicija, ali prevashodno investicija privatnog sektora", istakao je Baker.

"Još jedna stvar na koju MMF mnogo više obraća pažnju ovih dana je i to kakav će socijalni uticaj imati pomoć koju obezbeđujemo, pa pokušavamo da što je više moguće zaštitimo siromašne, kako oni ne bi patili od prilagođavanja koja su neophodna da bi se programi MMF-a primenjivali" , kazao je Baker.

On je istakao da MMF raspolaže novcem međunarodne zajednice i da zato finansijska podrška pojedinim zemljama nije poklon, već pozajmice moraju da bude vraćene.

"Da bismo bili sigurni da će novac biti vraćen, postavljamo uslove po kojima zemlja mora da se ponaša u narednom periodu. To je otprilike kao odlazak u bolnicu. A ne može se reći da bolnica čoveka čini bolesnim, ona mu, pod svojim uslovima, pomaže da se on oseća bolje", istakao je Baker.

Pratite specijal: NIS na berzi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.