MMF Hrvatima: Tek vam slede reforme

Izvor: B92, 07.Maj.2015, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF Hrvatima: Tek vam slede reforme

Hrvatska privreda pokazuje prve znakove oporavka, ali neke od značajnijih reformi očigledno neće biti sprovedene u ovoj, nego će pričekati iduću vladu.

Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda Johanes Vigand je nakon završetka posete misije MMF-a Hrvatskoj istakao pozitivna kretanja u ličnoj potrošnji, stabilizaciju stanja na tržištu rada, a posebno rast izvoza i direktnih stranih ulaganja.

S druge strane, kao tri ključna problema izdvojio je restrukturiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << javnih preduzeća kojima treba podići konkurentnost, a za neke naći i strateške investitore, javne uprave i reformu lokalne uprave i samouprave, kao i pitanje penzija.

MMF je za 2015. prognozirao realno povećanje hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za oko 0,5 odsto, što bi značilo rast aktivnosti prvi put za sedam godina.

Misija MMF-a zapocela je 22. aprila u Hrvatskoj dvonedeljnu posetu radi uobičajenih godišnjih konsultacija sa zemljama članicama, u okviru svog statuta.

Cilj posete bio je bliže upoznavanje s aktualnim privrednim, finansijskim i socijalnim prilikama u Hrvatskoj i procena daljnjih kretanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.