Vučković: Pad BDP-a 2,5 odsto, inflacija oko 10 procenata

Izvor: Blic, 04.Sep.2012, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučković: Pad BDP-a 2,5 odsto, inflacija oko 10 procenata

Do kraja ove godine treba očekivati pad bruto domaćeg proizvoda Srbije od 2,5 odsto, rast inflacije na oko deset procenata, dok će gubici u poljoprivredi biti najmanje milijardu dolara, upozorio je danas glavni urednik biltena “Makroekonomske analize i trendovi” (MAT) Vladimir Vučković.

Pad industrijske proizvodnje od maja do jula iznosio je 3,4 odsto, ali zabrinjava što se to dešavalo konstantno tri meseca u proseku po 1,2 odsto, rekao je Vučković na predstavljanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << novog broja MAT-a.

Od maja do jula prerađivačka industrija zabeležila pad od šest odsto, naveo je Vučković i dodao pada proizvodnja gradjevinske industrije, farmaceutska industrija i drugih grana.

- Očigledno je da jenjava tražnja i na domaćem i na stranom tržištu - kazao je Vučković i napomenuo da su zarade u ovoj godini imale najveći prosek u junu, a onda su u julu opale u proseku za 2,7 odsto, što se odražava na potrošnju koja opada.

Rast inflacije može dostići i 10 odsto, što je dvostruko više od planirane gornje granice za ovu godinu, upozorio je Vučković.

Izvoz i uvoz ulaze u stagnaciju, jer izvoz je veći za tri odsto, a uvoz četiri procenta u odnosu na isti period prošle godinea, rekao je Vučković i ukazao da privrednici očekuju pogoršanje prodaje, odnosno prometa roba i rastu inflaciona očekivanja.

Što se tiče poljoprivrede, pad proizvodnje mogao bi da bude i do 10 odsto u odnosu na dobru 2011. godinu, rekao je Vučković i napomenuo da se u javnosti barata sa procenom gubitaka od oko dve milijarde dolara, a ocena Ekonomskog insituta je da će gubitak biti oko milijardu dolara.

Nije samo u pitanju nedostatak navodnjavanja i nova ulaganja u taj sistem, treba očistiti postojeće kanale i urediti postojeću infrastrukturu za navodnjavanje, objasnio je Vučković, komentarišući posledice suše na poljoprivredu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pesimistične analize ekonomista: Pad BDP-a i inflacija od 10 odsto

Izvor: Blic, 04.Sep.2012

Svi osnovni parametri koji ukazuju na ukupno stanje ekonomije u zemlji, potvrđuju poslednje analize ekonomista MAT-a, imaju silaznu putanju i beleže minuse. Stalni pad industrijske proizvodnje je za poslednja tri meseca 3,6 odsto i suša koja će smanjiti prinose za oko milijardu dolara, glavni su...

Nastavak na Blic...

Inflacija oko 10 procenata

Izvor: Radio 021, 04.Sep.2012

Do kraja ove godine treba očekivati pad bruto domaćeg proizvoda Srbije od 2,5 odsto, rast inflacije na oko deset procenata, dok će gubici u poljoprivredi biti najmanje milijardu dolara, upozorio je danas glavni urednik biltena "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT) Vladimir Vučković.

Nastavak na Radio 021...

Inflacija do kraja godine 10 odsto

Izvor: Beta, 04.Sep.2012

BEOGRAD, 4. septembra 2012. (Beta) - Pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) do kraja godine biće oko 2,5 odsto, a inflacija će na kraju godine biti izmedju devet i deset odsto, odnosno duplo veća od predvidjene, izjavi..

Nastavak na Beta...

Gubici u poljoprivredi Srbije najmanje milijardu dolara

Izvor: Capital.ba, 04.Sep.2012

BEOGRAD, U Srbiji će gubici u poljoprivredi zbog suše biti najmanje milijardu dolara – procjena je beogradskog Ekonomskog instituta, koji izdaje ekonomski časopis “Makroekonomske analize i trendovi” /MAT/. Glavni urednik ..

Nastavak na Capital.ba...

Pad BDP-a 2,5 odsto, inflacija oko 10 procenata

Izvor: RTV 5, 04.Sep.2012

Pad industrijske proizvodnje od maja do jula iznosio je 3,4 odsto, ali zabrinjava što se to dešavalo konstantno tri meseca u proseku po 1,2 odsto, rekao je Vučković na predstavljanju novog broja MAT-a.. Od maja do jula prerađivačka industrija zabeležila pad od šest odsto, naveo je Vučković...

Nastavak na RTV 5...

Posledice krize oseća i Švajcarska

Izvor: B92, 05.Sep.2012, 10:54

Pogođena krizom u evrozoni, švajcarska ekonomija je u drugom tromesečiju ove godine zabeležila pad od 0,1 odsto u poređenju sa prethodnim peridom...Kako je saopšteno iz ministarstva ekonomije te zemlje, to je posledica vladine politike jakog kursa franka...Bruto domaći proizvod (BDP) u Švajcarskoj...

Nastavak na B92...

Vladimir Vučković: Život ne može da čeka vladu

Izvor: GdeInvestirati.com, 05.Sep.2012

Uprkos slabim ekonomskim rezultatima kod nas se još ništa nije dogodilo što bi sprečilo neželjene posledice Opširnije..

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.