Lokalnom valutom protiv globalne krize

Izvor: RTS, 08.Okt.2012, 08:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lokalnom valutom protiv globalne krize

U više gradova, u čak 14 evropskih država, postoje lokalne monetarne šeme, odnosno lokalne valute. Najnovija je Bristolska funta, puštena u promet pre tri sedmice u istoimenom britankom gradu. Pokretači veruju da će lokalnom valutom lakše prebroditi globalnu krizu.

U eri globalne ekonomije i pod pritiskom recesije i klimatskih promena, sve je više gradova, posebno u Evropi, koji počinju da razmišljaju lokalno.

Tako je u poslednjoj deceniji nastao priličan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << broj lokalnih valuta. Najnovija je puštena u promet pre tri sedmice u britanskom gradu Bristolu.

U "gradu balona" britanska funta nije više jedino platežno sredstvo. Na scenu je stupila bristolska funta, koju su dizajnirali sami građani.

"Nadamo se da će lokalna valuta usmeriti ljude da razmišljaju o lokalnim pitanjima i kreativnosti, da će nas osloboditi od onoga što nam se servira sa vrha i navesti nas da preispitamo međusobne odnose i načine na koje razmenjujemo robu i usluge", kaže Kris Sanderlend, direktor "Bristolske funte".

Novoj finansijskoj šemi Bristolske kreditne unije već se priključilo nekoliko stotina malih preduzeća.

"Ovo nije napad na nacionalne kompanije i nacionalnu trgovinu, već pozitivna podrška lokalnim kompanijama i trgovini", kaže Stiv Klark, advokat "Bristolske funte".

U Britaniji postoji nekoliko stotina lokalnih finansijskih šema, ali samo ova uživa i podršku lokalnih vlasti.

"Građanima ćemo omogućiti da plaćaju porez u bristolskim funtama", kaže Barbara Janke iz Gradske vlade Bristola.

I ne samo to. Osim u gotovom novcu, građani će moći da plaćaju i elektronski. To nije slučaj u mestima poput Totnesa, Luisa, Strauda, pa čak i londonske opštine Brikston, gde su lokalne valute dostupne samo u kešu.

"Većina onoga što nam je potrebno proizvodi se na drugim krajevima sveta, a klimatske promene dovode u sumnju dugoročan opstanak takvih lanaca snabdevanja. Zato se osećamo sigurnijim ako obezbedimo da se hrana i osnovne potrepštine obezbeđuju lokalno", kaže Moli Skot Kejto, pokretač Straudske funte.

No, mnogi ekonomisti sumnjaju da su lokalne valute put ka izlasku iz recesije u eri globalizacije.

"Država jedino može da vodi uspešnu monetarnu politiku i mislim da su dometi ovakvih mera na lokalnom nivou pre svega na uštrb države, odnosno zajednice kojoj pripada taj lokal", kaže Goran Nikolić iz Instituta za evropske studije.

Međutim, ovaj trend se razvija. Lokalne monetarne šeme trenutno postoje u 14 evropskih država. Pionir ovakvog pristupa lokalnoj ekonomiji je Nemačka, gde se vodi i najžešća debata o uspešnosti okakvog ekonomskog modela.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lokalnom valutom protiv globalne krize

Izvor: Krediti.rs, 08.Okt.2012

U više gradova, u čak 14 evropskih država, postoje lokalne monetarne šeme, odnosno lokalne valute. Najnovija je Bristolska funta, puštena u promet pre tri sedmice u istoimenom britankom gradu.

Nastavak na Krediti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.