Kreditna linija Evropske investicione banke i Erste banke za pomoć privrednicima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2020, 13:30

Kreditna linija Evropske investicione banke i Erste banke za pomoć privrednicima

Evropska investiciona banka (EIB) i Erste Banka ugovorile su kreditnu liniju od 30 miliona evra kako bi se ubrzao oporavak malih, srednjih i srednje kapitalizovanih preduzeća u Srbiji, a kao odgovor na pad ekonomske aktivnosti izazvane virusom korona.

Kako je navedeno u saopštenju EIB-a, kreditna linija će omogućiti Erste Banci da obezbedi kredite preduzećima koja su pretrpela teške posledice pandemije i na taj način im pomoći da sačuvaju radna mesta, održe likvidnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i osiguraju kontinuitet poslovanja.

Naime, to je prva aktivnost u Srbiji u sklopu finansijskog programa EIB vrednog 500 miliona evra, namenjenog brzom odgovoru na pandemiju virusa korona i oporavku privatnog sektora na Zapadnom Balkanu, a koji je najavljen na Samitu EU o Zapadnom Balkanu održanom u Zagrebu u aprilu ove godine.

Krediti će biti dostupni preduzećima koja posluju u različitim sektorima veoma pogođenim pandemijom, kao što su trgovina na veliko i malo, hotelijerstvo, transport, hrana i piće i uslužne delatnosti.

Potpredsednik EIB-a Dario Skanapijeko kaže da ankete ukazuju na to da je kriza negativno uticala na oko 85 odsto malih i srednjih preduzeća u Srbiji, dok je 60,5 odsto preduzeća moralo drastično da smanji svoje proizvodne kapacitete.

"Jasno nam je da će se bez hitne podrške privatnom sektoru ekonomska recesija koju je izazvala pandemija dodatno pogoršati i tako omesti sveukupni društveno-ekonomski oporavak Zapadnog Balkana", navodi Skanapijeko.

Stoga su, dodaje on, EIB i "Tim Evrope" udružili snage kako bi se obezbedila preko potrebna likvidnost malim i srednjim preduzećima, koja zapošljavaju više od 60 odsto aktivnog stanovništva u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

EBRD i EU: Novih 10 miliona evra kredita za firme u Srbiji

Izvor: RTS, 22.Okt.2020

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i EU proširuju svoju podršku za mala i srednja preduzeća u Srbiji novom kreditnom linijom od 10 miliona evra za jačanje njihove konkurentnosti. . EBRD i EU su naveli da će nova kreditna linija podržati preduzeća tokom i nakon...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.