Koliko košta biti kul

Izvor: B92, 04.Jul.2015, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko košta "biti kul"

Kada od 1. avgusta cena struje skoči za 12 odsto, skočiće i prosečan račun porodice koja koristi klima uređaj za hlađenje stana i to za oko 450 dinara.

A evo šta vam se više isplati - klima ili ventilator.

Klima uređaj poseduje tek polovina Beograđana i znatno manje žitelja drugih regiona u Srbiji, koliko je standard opao najbolje pokazuje činjenica da sve više građana umesto klima pazari ventilatore. Trgovci kažu da su cene manje više na prošlogodišnjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nivou, da se kreću već od 20.000 dinara, ali da gužve nisu kao prošle godine.

"Sve se manje kupuju aparati koji nam nisu neophodni u kući, a tu spadaju mikrotalasna pećnica, klima uređaj, mašina za pranje sudova...Nemaju ljudi novca, pa i kada odluče da kupe klimu kupuju najjeftinije, aiko im objašnjavamo da je bolje dati malo više novca, jer kvalitetnije klime troše manje struje", kaže Miloš Ž., radnik u jednoj prodavnici tehnike.

Kako bi privukli što više potrošača, trgovci u dogovoru sa bankama, uglavnom odobravaju i odloženo plaćanje od tri do 12 rata, a iako se na ugrađivanje klime početkom juna čeka samo dan, dva, većina građana kupuje ih tek u julu, kada je taj period znatno duži.

Pri kupovini treba voditi računa da li je istaknuta cena s ugradnjom ili bez nje, jer se montiranje u mnogim radnjama plaća posebno i, u zavisnosti od modela, košta od 40 do 70 evra.

Ono što je kod klima uređaja najvažnije je njegova snaga. Preslaba klima neće moći dobro da rashladi prostoriju, dok će prejaka bespotrebno rasipati energiju.

"U rasponu od A do G, energetsku oznaku A nose klima-uređaji koji troše najmanje struje, dok je G predviđeno za klime sa najvećom potrošnjom. Bolja energetska klasa ne znači uvek i veću cenu proizvoda. Sa druge strane, jačina klime označava se jedinicom BTU (Britiš termal junit), a najprodvanije su takozvane “dvanaestice“ koje imaju snagu 12.000 BTU", kaže Miloš Pitić, serviser klima-uređaja.

Kako kvalitet vazduha zavisi od čistoće filtera u klima uređaju, njih je neophodno čistiti jednom godišnje, jer su leglo bakterija, koje izazivaju alergiju, infekcije, bolesti respiratornih organa, glavobolje.

Postavljanje i održavanje klima uređaja: Cena klima uređaja: 20.000 - 200.000 dinara

Ventilator: 1.500 - 5.000 dinara Montaža: 40 - 70 evra Servis: 20 - 30 evra

Punjenje klime: 30 evra Demontaža: 20 - 35 evra *Cene su u evrima

Koji kapacitet klima uređaja odabrati? veličina prostorije (u metrima kvadratnim) jačina uređaja 20-35 9.000 Btu 35-60 12.000 Btu 60-80 18.000 Btu 80-110 24.000 Btu

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Koliko košta rashlađivanje?

Izvor: Radio 021, 04.Jul.2015

Kada od 1. avgusta cena struje skoči za 12 odsto, skočiće i prosečan račun porodice koja koristi klima uređaj za hlađenje stana i to za oko 450 dinara...Klima uređaj poseduje tek polovina Beograđana i znatno manje žitelja drugih regiona u Srbiji, a koliko je standard opao najbolje pokazuje...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.