Izvor: N1 televizija, 02.Jan.2018, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koja nova pravila za odlazak u penziju donosi zakon u 2018?

Najvećem broju penzionera u Srbiji 1. januar doneo je i uvećanje primanja, dok je za one koji bi da tokom 2018. odu penziju doneo novine. Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju izmenjen je 2014. godine. Od tada, prema tom aktu, svake godine menjaju se uslovi za penzionisanje. Pre svega, za žene.

Izvor: N1

Koja to nova pravila za odlazak u penziju zakon predviđa za 2018?

U jednom >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << su muškarci i žene jednaki. Oba pola u penziju mogu sa 45 godina staža. Ipak i dalje postoji razlika u tome kada u starosnu penziju mogu građani, a kada građanke Srbije.

I 2018. novine donosi samo ženama. Naime, ove kalendarske godine u starosnu penziju mogu sa 62 godine života i 15 godina radnog staža. Muškarci u starosnu penziju 2018. idu po starom. Sa 65 godina života i 15 godina staža.

Kakva je situacija sa prevremenom penzijom? Od 2018. žene ranije mogu postati penzionereke sa 56 godina i četiri meseca života, a da su pritom radile 38 godina. Muškarci mogu pre vremena u penzionere sa 57 godina života i 40 staža.

Kako aktuelni Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju predviđa, razlika u uslovima za penzionisanje muškaraca i žena biće sve do 2032. godine. Tada će građankama Srbije za redovnu penziju biti potrebno kao i građanima - 65 godina života i 15 staža. Zato će se do tada, u narednih 14 godina, ukoliko se ne promeni zakon, starnosna granica za penzionisanje žena postpeno povećavati, pa će svaka nova godina donositi i nove uslove.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Izmene u uslovima za penziju u 2018. godini

Izvor: N1 televizija, 02.Jan.2018

Najvećem broju penzionera u Srbiji 1. januar doneo je i uvećanje primanja, dok je za one koji bi da tokom 2018. odu penziju doneo novine. Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju izmenjen je 2014. godine. Od tada, prema tom aktu, svake godine menjaju se uslovi za penzionisanje. Pre svega, za žene...Izvor:...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.