Kako uštedeti u toku grejne sezone

Izvor: RTS, 02.Okt.2017, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako uštedeti u toku grejne sezone

Nabavka ogreva je u jeku, a mnogi su počeli i da greju, jer su jutra i večeri prohladne. Ogrevno drvo, iako skuplje nego lane, i dalje je najjeftinije, a sem TA peći svako drugo grejanje na struju je neisplativo. To potvrđuje i analiza troškova grejanja stana od 60 kvadrata, koju je napravila Agencija za energetiku.
Trošak za grejanje iz toplana i na gas je kao prošle godine, jer se cene nisu menjale >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dok su, prema analizi Agencije za energetiku, svi drugi energenti poskupeli za jedan do devet odsto.

Za stan od 60 kvadrata za grejanje na drva u grejnoj sezoni treba između 37.000 i 60.000 dinara, na gas 42.000, a za grejanje na struju od 48.000 do 69.000 dinara. Najskuplje je i dalje etažno grejanje na butan gas – čak 128.000.
Građani kažu da uglavnom kombinuju različite vrste grejanja – čvrst ogrev i struju.
Izdaci za grejanje mogu da se smanje ako se vodi računa. TA peći treba puniti samo noću po jeftinijoj tarifi, jer svaka dopuna po skupljoj tarifi uvećava račun i više od 40 odsto. I ugalj je za 50 odsto povoljniji ako se kupuje direktno u rudnicima Kolubare i Kostolca. Stručnjaci podsećaju da izolovani stanovi troše manje energije.
"Oni koji svoju dotrajalu stolariju nisu zamenili energetski efikasnom još uvek imaju vremena da same prozore zadihtuju dihtujućim trakama, jer i takva mera može poboljšati grejanje u stanu za minimum jedan do dva stepena Celzijusa", navodi Petar Vasiljević, stručnjak za toplotnu energiju.
Troškove za grejanje diktiraju i vremenski uslovi, jer se u ledenim danima troši znatno više energenata, pa je najvažnije obezbediti njihovu redovnu isporuku.
"Građani treba da budu uvereni da je pred nama jedna sigurna grejna sezona, u kojoj ćemo imati puno snabdevanje svim ključnim energentima i jedan apsolutno koordiniran rad svih energetskih kompanija", objašnjava Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.
Četvrtina građana Srbije greje se iz toplana. Procenjuje se da se jedna trećina greje na struju i isto toliko na drva i ugalj. Poslednjih nekoliko godina primetno raste potrošnja ogrevnog drveta, jer se sve više domaćinstava vraća tom ogrevu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.