Južnokorejski lider se zalaže za mir sa Severnom Korejom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jun.2010, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južnokorejski lider se zalaže za mir sa Severnom Korejom

SEUL -

Južnokorejski predsednik Li Mjung-bak znatno je ublažio kritiku svog severnog suseda poručivši danas, kada njegova zemlja obeležava Dan sećanja na žrtve Korejskog rata, da će nastojati da uspostavi mir sa Severnom Korejom.

"Naš neostvareni san je da izgradimo jedinstvenu državu i uživamo u slobodi, miru i napretku, zajedno sa našim severnim sunarodnicima koji još žive u siromaštvu i represiji", rekao je Li u govoru održanom na nacionalnom groblju u Seulu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
On je istakao da će se njegova vlada boriti da odbrani zemlju i oživi ekonomiju, ali nije direktno kritikovao Severnu Koreju, javio je AP. Li je juče odbacio mogućnost ulaska u rat sa Pjongjangom.

Južnokorejska vlada je pre samo nekoliko dana zvanično zatražila od Ujedinjenih nacija da kazne Severnu Koreju, koju Seul smatra odgovornom za potapanje njegovog broda 26. marta, kada je poginulo 46 južnokorejskih mornara.

Međunarodna istraga je zaključila da je brod potonuo zato što ga je torpedovala severnokorejska podmornica, što Pjongjang poriče.

Ovo je prvi put da se Seul odlučio na ovako ozbiljan korak od Korejskog rata, koji je od 1950. do 1953. godine vodio sa Pjongjangom, a koji je odobrio Savet bezbednosti UN nakon invazije Južne Koreje od strane severnokorejskih snaga. Savet bezbednosti UN će o incidentu u vezi sa potapanjem južnokorejskog ratnog broda razgovarati na zatvorenoj sednici koja je zakazana za sutra, rečeno je u kancelariji portparola svetske organizacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uspostaviti mir sa Severnom Korejom

Izvor: B92, 06.Jun.2010

Seul -- Južnokorejski predsednik Li Mjung-bak znatno je ublažio kritiku svog severnog suseda poručivši da će nastojati da uspostavi mir sa Severnom Korejom... Južna Koreja danas obeležava Dan sećanja na žrtve Korejskog rata..."Naš neostvareni san je da izgradimo jedinstvenu državu i uživamo...

Nastavak na B92...

Južnokorejski lider se zalaže za mir sa Severnom Korejom

Izvor: SrbijaNet.rs, 06.Jun.2010

Južnokorejski predsednik Li Mjung-bak znatno je ublažio kritiku svog severnog suseda poručivši danas, kada njegova zemlja obeležava Dan sećanja na žrtve Korejskog rata, da će nastojati da uspostavi mir sa Severnom Korejom. "Naš neostvareni san je da izgradimo jedinstvenu državu i

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Južnokorejski lider: Neostvareni san da izgradimo jedinstvenu državu sa severnim sunarodnicima

Izvor: SEEbiz.eu, 06.Jun.2010

SEOUL - Južnokorejski predsednik Lee Myung-bak znatno je ublažio kritiku svog severnog suseda poručivši danas, kada njegova zemlja obeležava Dan sećanja na žrtve Korejskog rata, da će nastojati da uspostavi mir sa Severnom Korejom.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.