„Jat“ traži kredit od 52  miliona

Izvor: Blic, 17.Mar.2010, 03:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Jat“ traži kredit od 52 miliona

Jat ervejz“ ni ovu godinu neće završiti u plusu, niti će prevesti milion i po putnika kako je planirano. To je juče potvrdio generalni direktor kompanije Srđan Radovanović, koji je rekao da je plan „osujetila“ redukovana flota i nedostatak putnika iz Skoplja i Banjaluke na koje je „Jat“ računao.

I pored toga prvi čovek „Jata" tvrdi da u kompaniji ne razmišljaju o stečaju jer plan oporavka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << daje rezultate.

- O stečaju ne razmišljamo jer nas očekuju bolja vremena - istakao je Radovanović na konferenciji za novinare, povodom pola godine sprovođenja plana oporavka nacionalnog avio-prevoznika.

Stanje u kompaniji, međutim, ne izgleda nimalo ružičasto. Direktni gubici su između 25 i 26 miliona evra, a poslovni gubitak 16,5 miliona evra. Kako je naveo Radovanović, „Jat ervejz" direktno duguje 10 miliona evra Agenciji za kontrolu letenja, između pet i šest miliona evra Aerodromu „Nikola Tesla", pet miliona dobavljačima za delove i još pet raznim drugim dobavljačima.

Obnova flote, u kojoj je 15 aviona od kojih je devet u saobraćaju, čini se još alarmantnijim problemom. Ako je verovati prvom čoveku „Jata", ona će biti kompletna do juna. Radovanović je objasnio da će biti remontovano ukupno devet motora - „Jat tehnika" će raditi pet, a preostala četiri strane kompanije.

On je podsetio da je raspisan tender za dobijanje dugoročnog kredita u iznosu od oko 52 miliona evra, za šta je država odobrila kreditne garancije i dodao da će banka biti izabrana u aprilu. „Jat" je tražio odgovarajući grejs period i nisku kamatnu stopu, a poziv je upućen na 11 velikih banaka.

- Ukupan iznos kredita koji se sastoji od tri partije je 40 miliona evra za revitalizaciju plus devet i po miliona evra za motore, koji se rade u „Jat tehnici" i još tri i po miliona dolara za zakup aviona „Boing 737-700" - rekao je Radovanović i dodao da sa tri i po miliona dolara mogu da se zakupe dva „Boinga" za period od nešto manje od godinu dana.

Na pitanje da li postoji bojazan što će preduzeće pored svih problema, biti zaduženo za još 52 miliona evra, Radovanović je odgovorio.

- U krizi treba investirati, a to se ne može bez kredita.

Radovanović je kazao i da se jedini ozbiljni razgovori o strateškom partnerstvu vode sa „Turkiš erlajnzom". Razgovori napreduju, ali nije želeo da precizira da li ima konkretnog dogovora.

Nove destinacije

- Dubai i Portorož

„Jat ervejz" od 28. marta počinje da saobraća po letnjem redu letenja na 37 destinacija. U odnosu na prošlogodišnju sezonu, nove destinacije su Dubai i Portorož. Let za Dubai uveden je 9. februara, samo utorkom. Od 10. maja do ove destinacije leteće tri puta nedeljno, dok će za Portorož saobraćati od 15. aprila do 27. juna, dva puta nedeljno.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.