Italijanski seizmolog: Zemljotres pomerio Tursku za tri metra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2023, 17:51

Italijanski seizmolog: Zemljotres pomerio Tursku za tri metra

Predsednik italijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju Karlo Doljoni rekao je da je pomeranje tektonskih ploča izazvalo zemljotres u Turskoj i pomerilo teritoriju te države za tri metra.

"Ono što zovemo arapska ploča, pomerila se za tri metra u smeru severoistok-jugozapad u odnosu na anadolsku ploču", rekao je Doljoni, dodajući da je došlo do pomeranja za tri metra na dužini od oko 160 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kilometara, preneo je "Dejli mejl".

Veći deo Turske leži na anadolijskoj ploči, ali jugoistočna ploča prelazi preko arapske ploče, kod Sirije.

Milovanović: Geolozi očekivali zemljotres u Turskoj i Siriji

Turska i Sirija su područja u kojima su se već dešavali zemljotresi te jačine i sa aspekta geologa, a iako jak i veoma redak, ovakav zemljotres se mogao očekivati izjavio je danas geolog Rudarsko-geološkog fakulteta Dragan Milovanović.

On objašnjava da je nastanak zemljotresa vezan za podvlačenje ploča koje se međusobno kreću različitim pravcima, neke se razmiču, neke se transparentno kreću bočno jedan od drugog, a neke podvlače jednu pod drugu.

Kako je objasnio ona koja je teža se podvlači pod drugu i tada dolazi do akumulacije energija, i u trenutku kada se ta energija oslobodi stvara se zemljotres.

"Njegova jačina zavisi od količine akumulirane energije ali i od ugla i od dubine na kojoj se on javlja" rekao je geolog.

Prema njegovim rečima Srbija nije toliko ugrožena kada su u pitanju zemljotresi, i navodi da je prvi potencijalno tektonski aktivan prostor Beograd, preko Avale, dole na Kopaonik, Kraljevo, Ibarski, dole preko Kosova, a drugi je prostor koji kreće prema Bosni, Banjaluci, Italiji do Zagreba.

"Zemljotres koji se dogodio jutros u centralnoj Turskoj jačine 5,6 jeste jak zemljotres, ali u odnosu na onih 7,8 je jako slab i to je jedan od indikacija da se tlo smiruje. Koliko vidim po reakcijama kolega iz Turske tlo se praktično smiruje i sada je najbitnija ova druga faza, a to je spašavanje života koliko god je to moguće", istakao je Milovanović za Tanjug.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Italijanski seizmolog: Zemljotres pomjerio Tursku za tri metra

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Feb.2023

RIM/ANKARA - Predsjednik italijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju Karlo Doljoni rekao je da je pomjeranje tektonskih ploča izazvalo zemljotres u Turskoj i pomjerilo teritoriju te države za tri metra.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Italijanski seizmolog: Zemljotres pomerio Tursku za tri metra, pa otkrio da li postoji opasnost od cunamija

Izvor: 24sedam.rs, 07.Feb.2023

Veći deo Turske leži na anadolijskoj ploči, ali jugoistočna ploča prelazi preko arapske ploče, kod Sirije

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.