Ni univerziteti ne žele fiskalne kase

Izvor: Blic, 04.Feb.2010, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni univerziteti ne žele fiskalne kase

Državni univerziteti u Srbiji zatražiće sutra od ministra prosvete Žarka Obradovića da predloži Ministarstvu trgovine i usluga odlaganje primene uredbe kojom bi već od marta trebalo da budu uvedene fiskalne kase na visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač država.

Kako je Tanjugu izjavila prorektorka za finansije Univerziteta u Beogradu Nevenka Žarkić - Joksimović, predstavnici svih državnih univerziteta svoj obrazloženi predlog će proslediti ministru Obradoviću, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali konačnu odluku će doneti Ministarstvo trgovine i usluga, kao predlagač uredbe.

Uredba se odnosi i na ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja, rekla je Žarkić-Joksimović i istakla da je ova tema bila na dnevnom redu današnjeg sastanka predstavnika univerziteta, ministarstava finansija, trgovine i usluga i prosvete.

Univerziteti traže da se primena uredbe odloži do početka školske godine, a da se u međuvremenu formira komisija koja bi ispitala opravdanost uvođenja fiskalnih kasa i, ukoliko je to neophodno, da se predvide svi tehnički detalji.

Ona je istakla da je uvođenje fiskalnih kasa nepotrebno i neadekvatno, jer su svi prihodi visokoškolskih ustanova pod kontrolom Uprave za trezor Ministarstva finansija.

Na fakultetima i visokim školama gotovina se prima samo u studentskim klubovima i skriptarnicama, gde su već uvedene fiskalne kase, rekla je prorektorka za finansije UB i objasnila da se školarine, prijave ispita, izdavanje raznih uverenja i sve druge obaveze koje studenti plaćaju, realizuju preko tekućeg računa, što znači da Uprava za trezor ima uvid u svaki dinar.

Ona je istakla da su predstavnici resornih ministarstava na sastanku izrazili razumevanje za takav stav univerziteta.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fakultetima fiskalne kase nepotrebne

Izvor: S media, 04.Feb.2010

Državni univerziteti u Srbiji zatražiće sutra od ministra prosvete Žarka Obradovića da predloži Ministarstvu trgovine i usluga odlaganje primene uredbe kojom bi već od marta trebalo da budu uvedene fiskalne kase na visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač država. ..Kako je izjavila prorektorka...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.