Hugo Bos zainteresovan za Prvi maj

Izvor: B92, 17.Jan.2011, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hugo Bos zainteresovan za Prvi maj

Pirot -- Predstavnici nemačke firme "Hugo Bos" posetiće danas Pirot gde će razgovarati s rukovodstvom konfekcije "Prvi maj" o mogućoj saradnji.

"Oni će biti kod nas tri dana i razgovaraćemo o saradnji i mogućoj proizvodnji odeće koju bi u 'Prvom maju' radili za ovu poznatu nemačku marku", izjavio je direktor pirotske Industrije odeće Veljko Krstić.

Ugovor o privatizaciji "Prvog maja" s dotadašnjim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlasnikom Đorđijem Nicovićem raskinut je u junu 2010. godine, a predsednik opštine Pirot Vladan Vasić je nedavno rekao da je ta fabrika u procesu restrukturiranja i da uz pomoć države, sadašnjeg vlasnika, traga za strateškim partnerom.

Vasić je početkom godine takođe potvrdio interesovanje "Huga Bosa" za pirotsku fabriku odeće i najavio razgovore predstavnika dve firme.

"Za sada ne možemo da kažemo kako će se ti razgovori završiti, ali je veoma važno da postoji interesovanje za 'Prvi maj' i da država stoji iza fabrike", rekao je Vasić, dodajući da je "Prvi maj" izuzetno važan za Pirot jer u njemu radi oko 1.500 radnika, pretežno žena.

Krstić je kazao da je stanje u fabrici poboljšano nakon poništavanja privatizacije.

"U drugoj polovini 2010. godine svi radnici vraćeni su na posao, plate su povećane 20 odsto i redovno se isplaćuju, a prosečna zarada iznosi 15.600 dinara. Zadržali smo inostrane partnere s kojima smo radili i nastojimo da se njihov broj poveća, a kapaciteti fabrike su popunjeni sto odsto", kazao je Krstić.

On je dodao da je fabrika za četiri meseca od Vlade Srbije dobila 78 miliona dinara za regulisanje poreza i doprinosa, unapređenje proizvodnje za domaće tržište i delom za povećanje plata.

"Uspeli smo da poboljšamo prodaju na domaćem tržištu i od toga ostvarili promet od dva miliona evra, dok je izvezena roba vredna oko tri miliona evra", rekao je Krstić i dodao da bi ove godine izvoz trebalo da dostigne četiri miliona evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.