Izvor: B92, 03.Nov.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčko-srpski poslovni forum

Beograd -- Osim češke, u Beogradu je danas boravila i grčka delegacija, a razgovaralo se o uvećanju stranih investicija u Srbiji.

Premijer Srbije Mirko Cvetković i ministar ekonomije Mlađan Dinkić predstavili su mogućnosti za ulaganje i pozvali oko 200 prisutnih grčkih privrednika da počnu ponovo da ulažu u poslove u Srbiji. Iako je Grčka, zajedno sa Austrijom na vrhu liste stranih investitora u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbiji, Cvetković je pozvao grčke firme da ulažu više i kao primer za dobru saradnju naveo Koridor 10.

"Dve države će, izemđu ostalog, zajednički raditi na projektima od velikog značaja u oblastima infrastrukture. To je i potvrđeno u okviru grčkog plana za ekonomsku rekonstrukciju Balkana, Helenik plana, gde je za izgradnju Koridora 10 na teritoriji Srbije izdvojeno 100 miliona evra bespovratnih sredstava u narednih nekoliko godina", rekao je on.

Zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Petros Dukas najavljuje da će njegova zemlja na sve načine pomoći Srbiji: "Želimo da iskoristimo naše članstvo u Evropskoj uniji i pristup svim njenim finansijama za puno približavanje Srbije Uniji. Vaša zemlja je mnogo uradila i mi želimo da izvršimo pritisak na naše evropske partnere da se ubrza proces pridruživanja.”

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić podsetio je da je Srbija članica sporazuma CEFTA koji predstavlja tržište od 55 miliona ljudi.

"Mislim da imamo u Srbiji nešto što nijedna druga zemlja u regionu nema, a to su ugovori o slobodnoj trgovini sa nekoliko važnih tržišta. Srbija ima ugovor o slobodnoj trgovini, znači mogućnost proizvodnje i bescarinskog izvoza u EU, ali i u Rusku Federaciju, a želim da vas obavestim da smo upravo završili i pregovore sa Belorusijom", kazao je Dinkić.

Grčki privrednici istakli su da u Srbiji, osim gostoprimstva, nailaze i na brojne, pre svega, birokratske probleme.

Oni kažu da su veoma "srećni sa investicijama u Srbiji” i da će sa njima i nastaviti, ali napominju da su ranije imali neke probleme s dozvolama na ključnim lokacijama. Međutim, kako kažu, trenutno se radi sa vladom da se oni prevaziđu.

"Veoma smo srećni sa investicijama u ovoj zemlji i nastavljamo da sprovodimo naše investicione planove. Od ranije imamo neke probleme sa dozvolama na ključnim lokacijama, ali trenutno radimo sa vladom da ih prevaziđemo", rekao je Vasilis Panagopulos iz Helenik petroleum grupe.

Da bi trgovinska razmena Srbije i Grčke dostigla željenu milijardu evra, predstavnici dveju zemalja dogovorili su se da uskoro potpišu sporazum o izbegavanju dvostrukog carinjenja.

Škundrić sa Grcima o zajedničkim projektima

Ministar energetike i rudarstva Petar Škundrić sastao se sa delegacijom grčkih privrednika sa kojima je razgovorao o zajedničkim projektima u oblasti rudarstva, metalurgije, elektroenergetike i obnovljivih izvora energije.

Grci su zainteresovani za saradnju sa srpskim energetskim sektorom i privrednicima iz Srbije, rekao je Škundrić i dodao da je srpska strana predstavila grčkim privrednicima koji su naši najvažniji projekti u oblasti energetike u narednih nekoliko godina.

On je dodao da su Grci iskazali zainteresovanost za razmenu električne energije sa Srbijom i za eksploataciju uljnih škriljaca, a posebno interesovanje pokazali su za zajedničko korišćenje obnovljivih izvora energije.

Škundrić je dodao da su Grci predložili da primimo njihove eksperte da se upoznaju sa projektima koji bi Ministarstvo energetike trebalo da sprovede u narednih nekoliko godina u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.