Gibraltar cveta, dok Španija tone

Izvor: B92, 13.Avg.2013, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gibraltar cveta, dok Španija tone

Gibraltar -- Uz snažan privredni rast i gotovo nultu nezaposlenost, prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva, Gibraltar, primer je napretka.

Taj napredak kosi se sa ekonomskim problemima koji su progutali susednu Španiju.

"I Britanija i Španija suočene su sa slabim privrednim rastom u predstojećim godinama i ponekad deluje kao da je Gibraltar zaglavljen u ekonomskoj 'vremenskoj rupi'", navodi gibraltarska trgovinska komora, a prenosi agencija Frans pres.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Britanska prekomorska teritorija, na koju pravo polaže i Španija, zabeležila je prošle godine privredni rast od 7,8 odsto, u odnosu na rast od svega 0,2 odsto u Britaniji i privredni pad od 1,4 odsto u Španiji.

"Međunarodna ekonomska kriza jedva da je dotakla Gibraltar", rekao je vladin portparol Stujart Grin.

Gibraltar, teritorija od samo 6,8 kvadratnih kilometara, dom je oko 30.000 ljudi i ima jednu od najvećih stopa bruto domaćeg prozivoda po glavi stanovnika u svetu.

Nezaposlenost tamo iznosi svega 2,5 odsto, dok je u Španiji više od 10 puta veća i iznosi 26,3 odsto. U pokrajini Andaluziji, koja se graniči sa Gibraltarom, nezaposlenost iznosi čak 35,8 odsto.

Oko 10.000 Španaca svakodnevno prelazi granicu sa Gibraltarom zbog posla.

Španija se odrekla Gibraltara 1713, ali već dugo tvrdi da bi on trebalo da joj bude vraćen. Sa druge strane, vlada u Londonu ističe da to neće uraditi jer je protivno željama stanovnika Gibraltara, čije je raspoloženje izrazito probritansko.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gibraltar cveta, dok Španija tone

Izvor: B92, 13.Avg.2013

Gibraltar -- Uz snažan privredni rast i gotovo nultu nezaposlenost, prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva, Gibraltar, primer je napretka...Taj napredak kosi se sa ekonomskim problemima koji su progutali susednu Španiju..."I Britanija i Španija suočene su sa slabim privrednim rastom u predstojećim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.