EurActiv: Cvetkovićeva vlada nije sprovela reforme

Izvor: Studio B, 13.Jul.2012, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EurActiv: Cvetkovićeva vlada nije sprovela reforme

Ekonomski deo mandata odlazeće vlade Mirka Cvetkovića obeležila je visoka nezaposlenost, rekordna inflacija u regionu i brzo zaduživanje, objavio portal Euraktiv

U analizi reazultata odlazeće srpske vlade Euraktiv je naveo da je Srbija gotovo sve vreme imala aranžman sa MMF-om kojim se obavezala na strukturne reforme, giljotinu propisa i otpuštanje viška administracije, ali se skoro ništa nije ostvarilo zbog prirode koalicije, ali i činjenice da Srbiji nije bio potreban >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << sav novac iz aranžmana.

Cvetkovićev kabinet pokolenjima ostavlja novih 160 kilometara autoputa i nekoliko mostova među kojima je najznačajniji most na Adi, prvi u Beogradu posle 40 godina, navedo je Euraktiv.

Vlada Mirka Cvetkovića privukla je više investicija nego druge, ali i "ispratila" sa tržišta nekad vodećeg srpskog izvoznika - američkog proizvođača čelika Ju Es Stil Srbija iz Smedereva.

U periodu 2009-2012. strane direktne investicije su iznosile oko 4,2 milijarde evra s tim da je ovom rezultatu najviše doprinela prodaja trgovinskog lanca Maksi.

Investicije u vreme Vlade Mirka Cvetkovića bile su oko 50 odsto manje nego u periodu 2006-2008, ali u tom periodu nije bilo većih grinfild investicija, niti ulaganja u proizvonju za izvoz, dok je u krizi povećano ulaganje u prerađivačku industriju.

Novoj vladi Cvetković "predaje" Srbiju na 95. mestu od 142 zemlje, gledano po nivou konkurentnosti. Stopa nezaposlenosti u mandatu Mirka Cvetkovića porasla je 10 procentnih poena: sa 14.7%o prema podacima Ankete o radnoj snazi u oktobru 2008. na 24,4% tri godine kasnije.

U istom periodu broj zaposlenih je smanjen za pola miliona, sa 2,64 na 2,14 miliona zaposlenih starosti 15 do 64 godine, naveo je Euraktiv.

Kako su dodali, odlazeća vlada biće zapamćena i po zaduživanju zemlje. Javni dug Srbije na kraju 2008. iznosio je 8,78 milijardi evra ili 29,2 odsto BDP da bi do kraja 2011. narastao na 14,47 milijardi ili 45,2 odsto BDP. Uz veće trošenje u predizbornoj kampanji dug je na kraju maja dostigao 50 odsto BDP-a čime je prekršeno fiskalno pravilo po kome javni dug maksimalno može da bude 45 odsto BDP-a.

Odlazeća vlada biće zapamćena i po rekordnoj inflaciji u krizi. Inflacija je u 2009. bila relativno niska i iznosila je 6,6 odsto što je bilo skoro na donjoj granici ciljanog koridora NBS za tu godinu od šest do 10 odsto. Već sledeće 2010. godine došlo je do pogoršanja makroekonomske stabilnosti. Inflacija je do kraja godine probila gornji ciljani koridor od osam odsto i iznosila visokih 10,3 odsto. Po visini inflacije Srbija je u 2010. bila rekorder u Evropi. U 2011. inflacija je iznosila sedam odsto.

Cvetkovićeva vlada se sve vreme borila i sa deprecijacijom domaće valute, koja je odgovarala izvoznicima, ali je pogoršala položaj građana koji su se zaduživali u evrima. Prosečan kurs dinara u 2009. kretao se oko 94 dinara za evro. Naredne godine kurs je u proseku iznosio 103, a 2011. skoro 102 dinara, naveo je portal www.euractiv.rs.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.