Niže kamate na sve kredite u dinarima

Izvor: Press, 10.Mar.2014, 08:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niže kamate na sve kredite u dinarima

Prvo je, prethodne nedelje, deset banaka koje rade u Srbiji odlučilo da umanji, inače astronomske kamate na dozvoljeni minus. Banke tvrde da ova odluka o "dobrovoljnom odricanju od dela zarade" nije inicirana ni pritiscima, ni dodatnim povlasticana od strane NBS, iako su, pre manje od mesec dana, što javno, što nezvanično govorili da nema šanse da kamate padnu.
"Svi smo tržišno orijentisani, a broj dobrih klijenata se smanjuje. Ako smo u bari, gde smo mi, bankari krokodili, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << jasno je da moramo da ponudimo bolje uslove", objašnjava trend smanjenja kamata Vladimir Čupić, predsednik IO AIK banke.
S druge strane, građani imaju osećaj da nemaju mnogo izbora i zadužuju se i po astronomskim visokim kamatama koje u Srbiji dostižu iznos od preko 30 odsto godišnje. Konačni ceh je da ko god da uzme pozjamicu pod ovim uslovima banci na kraju vrati skoro dvostruko više. Tako se, na primer, za keš pozjamicu od 100.000 dinara za pet godina plati skoro 180.000 dinara.
Kako sada stoje stvari, velike su šanse da u narednom periodu domaće banke ipak malo spuste kamate.
Član izvršnog odbora Hipo Alpe-Adrija banke Rde Vojinović kaže za "Blic" da je to nerealan trend kretanja.
"Realno je očekivati da će kamate na dinarske plasmane, bilo da se radi po tekućim računima, po karticama, pasti ukoliko dinar ostane stabilan. Nema logike da kamate na dinare budu 30 odsto, a da kurs domaće valute bude stabilan", kaže Vojinović.
Kompletan tekst pročitaje u današnjem izdanju "Blica".

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Niže kamate na sve kredite u dinarima

Izvor: Press, 10.Mar.2014

Prvo je, prethodne nedelje, deset banaka koje rade u Srbiji odlučilo da umanji, inače astronomske kamate na dozvoljeni minus. Bankari tvrde da ova odluka o „dobrovoljnom odricanju od dela zarade“ nije inicirana ni pritiscima, ni dodatnim povlasticama od strane NBS, iako su, pre manje od mesec dana,...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.