Zbog deficita Bugarska ne može u evrozonu

Izvor: RTS, 09.Apr.2010, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog deficita Bugarska ne može u evrozonu

Prikriveni budžetski deficit od milijardu evra koštaće Bugarsku odustajanja od kanditure za ulazak u evrozonu, saopšteno u Sofiji, a prenosi Bugarska nacionalna televizija.

U Bugarskoj je obelodanjen veliki budžetski deficit koji je naparavljen u prošloj i pretprošloj godini. Reč je o sumi od gotovo milijardu evra koja manjka u državnoj kasi, posle analize 150 ugovora u 13 ministarstava.

Podatak je zvanično saopštio premijer Bojko Borisov, rekavši da će >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << to Bugarsku koštati ne podnošenja zahteva za prijem u evrozonu, koji je bio planiran za ovu godinu.

Borisov je rekao da će se manjkom u budžetu pozabaviti Državno tužilaštvo, a ministar finasija Simeon Djankov da je o tom prikrivenom manjku već obaveštena Evropska komisija i Evropska centralna banka.

Premijer Bugarske Borisov, čija je stranka desnog centra došla na vlast u julu 2009, izjavio je da je prethodna, socijalistička vlada potpisala više desetina prikrivenih ugovora o nabavci.

Vesti iz Bugarske su podsetile na vreme kad je grčka vlada, koja trenutno ulaže velik napor da obuzda dužničku krizu, u oktobru 2009. godine saopštila evropskim partnerima da njen budžetski deficit iznosi 12,5 odsto BDP-a ili dvostruko više od prvobitnih predviđanja.

Analitičari, ipak, procenjuju da Bugarsku neće zahvatiti kriza slična grčkoj, zahvaljujući odnosu javnog duga prema BDP-u od 16 odsto, što je gotovo najniže u EU, kao i prilično stabilnim javnim finansijama usled više godina suficita.

Budžetski deficit Bugarske za 2009. godinu povećan je sa 1,9 odsto, kako je bilo prijavljeno, na 3,7 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bugarska: Deficit odlaže evro

Izvor: B92, 10.Apr.2010, 14:10

Stopa nezaposlenosti u Rumuniji u martu je povećana na 8,36 odsto sa februarskih 8,30 odsto, objavila je Nacionalna agencija za zapošljavanje.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.