Biznis forum u Leposaviću

Izvor: RTS, 08.Sep.2018, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biznis forum u Leposaviću

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se, nakon obilaska štandova u okviru Biznis foruma, obratio i privrednicima. Izrazio je zadovoljstvo što je oko 130 privrednika učestvovalo u forumu, a posebno što su kompanije iz centralne Srbije pokazale interesovanje da ulažu na Kosovu i Metohiju.
Predsednik Vučić je na zatvaranju foruma zamolio privrednike da sagledaju mogućnosti za ulaganja 10 opština >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na KiM, obećavši da će za to dobiti dodatne subvencije i dodao da je srećan što su pokazali kako se bori za naš narod.


Na Biznis forumu, koji je organizovala Kancelarija za KiM, učestovalo je više od 130 velikih i malih privrednika iz centralne Srbije i KiM.
Forum je bio prilika za poslovne susrete vodećih kompanija iz centralne Srbije sa privrednicima sa KiM, kao i za predstavljanje privrednih i investicionih potencijala opština sa većinskim srpskim stanovništvom na KiM.
Na forumu su prisustovali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, zamenik predsednika kosovske vlade Dalibor Jevtić i kosovski ministar za poljoprivredu Nenad Rikalo.
Od većih kompanija na forumu su učestvovale "MK grupa", "Moji brendovi", "Sirogojno", "Alko grupa", "Komtrejd", "Jela Jagodina", "Komercijalna banka", "Poštanska štedionica" i druge.
Biznis forum otvorio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, a ranije danas je rekao da Kompanija "Sirogojno" želi da sklopi dugoročne ugovore sa svima zainteresovanim srpskim proizvođačima voća na KiM, kao i da želi da uloži u prerađivačke kapacitete, otkupne stanice i hladnjače. 
"PKS je podržala biznis forum u Leposaviću, tako što je dovela više od 30 najvećih poslovnih sistema iz centralne Srbije", rekao je Čadež i zahvalio Ministarstvu poljoprivrede i Kancelaciji za KiM Vlade Srbije, na sistemu podsticaja za privrednike iz centralne Srbije koji žele da ulažu na KiM.
Takođe, Čadež je zahvalio i na obezbeđivanju sredstva za mehanizaciju poljoprivrednim gazdinstvima kako bi poboljšali proizvodnju.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da od svih privrednika koji su prisustvovali forumu, gotovo 70 odsto imalo veze sa poljoprivredom i prehrambenom industrijom.
"Nesmunjivo voćarstvo i stočarstvo, i to pod broj jedan govedarstvo i mlečno govedarstvo. To su aduti ovog prostora", dodao je Nedimović. 
Zamenik direktora Kacelarije za KiM Dušan Kozarev je rekao je na početku foruma da je pre samo nekoliko meseci predsednik Srbije Vučić pokrenuo tu inicijativu i da se već vide prvi rezultati – biznis forum sa privrednicima iz centralne Srbije i sa KiM.
Naglasio je da je KiM obično prepoznato u svetu kao rizično područje, iako je Kosovo 'rezervoar' preduzetništva, preduzimljivosti i kreativnosti.
"Naš narod ima većinu u 10 opština i ima šta da predstavi i na šta da bude ponosan, a tu su banke i ministarstva Vlade Srbije, kao i predstavnici najvećih proizvođača, da im kažu šta je to gde mogu da budu još bolji i da zajednički nastupe u biznisu".
Kozarev je rekao da uz podršku države Srbije privrednici sa KiM mogu da počnu da osvajaju ne samo evropsku, već i svetsku ekonomina.
Ekonomski razvoj važan za povratak Srba
Samo privrednim razvojem i otvaranjem novih radnih mesta može se dugoročno obezbediti opstanak i povratak Srba na KiM, poručili su predstavnici kosovske vlade Dalibor Jevtić i Nenad Rikalo.

Naglasili su da su mir i stabilnost neophodni preduslovi privrednog razvoja i stvaranja boljih uslova života za Srbe na KiM.
"Vrlo je važno pitanje mogućnosti zaposlenja i privređivanja stanovništva i obezbeđivanja uslova za život. Zato je ovaj biznis forum veliki događaj. Mnogo se govori u poslednje vreme koliko je važno da se postigne kompromis i dogovor koji će obezbediti trajni mir", rekao je Jevtić i istakao da je prepreka Srbima na Kim upravo ekonomska situacija.
Jevtić je govoreći o privrednim potencijalima KiM, u sredinama sa većinski srpskim stanovništvom, rekao da je uzgoj maline velika šansa za ekonomski razvoj, ali i drugi vidovi poljoprivrede.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PRVI POSLOVNI SKUP POSLE 20 GODINA Nedimović: Srbija će obezbediti mir privrednicima na KiM

Izvor: Blic, 08.Sep.2018

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović poručio je danas privrednicima na biznis forumu u Leposaviću, koji se održava u okviru posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Srbiji, da će država Srbija obezbediti mir i stabilnost privrednicima na KiM.

Nastavak na Blic...

Stanković: Ogromna simbolička poruka posete

Izvor: Blic, 08.Sep.2018

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je da je značaj posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji ogroman, jer je to, kako kaže, i politička i simbolička poruka Srbima na KiM da je Srbija uz njih.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.