BiH: Milionske štete zbog carine

Izvor: S media, 03.Avg.2011, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Milionske štete zbog carine

Bosna i Hercegovina trpi velike štete zbog odluke kosovskih vlasti da uvedu carine na proizvode iz BiH, koje dolaze na kosovsko tržište.

Ekonomski analitičar Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić ističe da je od 20. jula, kada je prištinska vlada uvela carine u iznosu od 10 odsto na robe iz BiH, u potpunosti prekinut slobodan protok robe na kosovsko tržište.

Tuđ kredit žirantu omča oko vrata



"U ovom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << trenutku skoro sve isporuke iz BiH su obustavljene"
, rekao je Hasić i dodao da su ovu situaciju iskoristila preduzeća iz Crne Gore, Hrvatske i Makedonije, koji su plasirala na kosovsko tržište svoju robu.

Prema njegovim rečima, BiH je u prvih šest meseci ove godine na kosovsko tržište izvezla robe u vrednosti oko 159 miliona KM.

"Reč je o jednom od malobrojnih tržišta sa kojima BiH ima izražen suficit", rekao je Hasić i naveo da je u istom ovom periodu s Kosova u BiH uvezeno nešto više od tri miliona KM.

Opasne kutlače iz Kine

n podseća da su Spoljnotrgovinska komora BiH i Privredna komora Srbije zajednički reagovale na jednostranu odluku kosovskih vlasti o uvodjenju embarga na robu iz Srbije i uvodjenju carine u visini od 10 procenata na robu iz BiH.

Vlada šalje hranu na Kosovo

Specijalni dopis poslat je predsedavajućem Kabineta CEFTA Robertu Sorensonu i specijalnom predstavniku generalnog sekretara UN (UNMIK), kao i Renati Vitez, direktoru CEFTA Sekretarijata u Briselu u kome se traži da se stavi van snage ova odluka prištinskih vlasti.

Do sada od medjunaordnih institucija, kako navodi Hasić, još nema odgovora na očigledno kršenje Sporazuma o slobodnom protoku roba.

(Tanjug foto:Blic)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.