Bankrot bi bio dramatičan za Grčku

Izvor: B92, 17.Sep.2011, 03:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bankrot bi bio dramatičan za Grčku

Atina -- Ukoliko dugom opterećena Grčka ne uspe da ispuni sve svoje ciljeve posledice koje bi potencijalno bile van kontrole evrozone nile bi "istinski dramatične".

"Svi Grci moraju da shvate da će ono što će se desiti, ako oštre mere ne budu odmah preduzete i sprovedene, biti zaista dramatično i da će se desiti van kontrole naše zemlje i možda i evrozone", upozorio je grčki ministar finansija Evangelos Venizelos.

Venizelos je dodao da i dalje postoji "veliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podozrenje" prema Grčkoj i nepoverenje u tu zemlju.

Mogući scenario bankrota

Najtiražniji nemački dnevni list Bild daje i mogući scenario bankrota, prema kom bi grčki premijer, najverovatnije u petak uveče, nakon zatvaranja Njujorške berze, objavio da će se poveriocima grčkog državnog duga isplatiti samo 50 odsto njegove vrednosti, i to u dužem vremenskom periodu (recimo, 30 godina). Time bi vrednost duga pala sa 350 na 175 milijardi, što je suma koju ova zemlja može sama da otplaćuje, a uz to bi bio određen i kurs evra i nove drahme, recimo 1:10. Banke i berze bi danima bile zatvorene, a država bi banke morala da nacionalizuje i da ih snabde novim kapitalom. U promet bi bile puštene (tajno) odštampane nove drahme, devizni promet bi bio hitno ograničen, a evro više ne bi važio kao sredstvo plaćanja u zemlji.

"Naša je dužnost da učinimo sve da bismo zaštitili našu zemlju u nesigurnom međunarodnom okruženju koje ne deluje uvek racionalno", rekao je Venizelos.

Grčka, koja je pod pritiskom međunarodnih kreditora da popuni ogromnu budžetsku rupu koja premašuje dve milijarde evra (2,8 milijardi dolara), prošle sedmice je objavila novi talas mera stroge štednje, uključujući uvođenje kontroverznog dvogodišnjeg poreza na nekretnine.

Posustajanje Atine u ostvarenju fiskalnih ciljeva dovelo je ranije ovog meseca do suspenzije pregovora sa inspektorima Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji prate oporavak Grčke.

Novi paket EU za spasavanje Grčke, vredan 159 milijardi evra, i dalje je neizvestan kao i isplata tranše od osam milijardi evra iz prošlogodišnjeg zajma EU i MMF od 110 milijardi dolara.

Evrozona je odložila do oktobra odluku o isplati te tranše, a Grčka je, sa druge strane, saopštila da će joj u oktobru ponestati novca za isplatu plata i penzija.

Grci žure u penziju dok još mogu

Blizu 6.000 zaposlenih u javnom sektoru Grčke opredelilo se ove sedmice za odlazak u penziju nakon što je vlada objavila ukidanje velikog broja radnih mesta u javnim službama, saopštio je fond za zdravstveno osiguranje zaposlenih.

Privatizacija donosi 50 milijardi evra

Atina se obavezala da će prodati državnu imovinu u vrednosti od oko 50 milijardi evra (69 milijardi dolara) u periodu do 2015, što neki kritikuju kao suviše sporu privatizaciju. Grčki ministar ekonomije Mihalis Hrisohoidis je, međutim, kazao da je za privatizaciju "mnogih državnih kompanija bivše Istočne Nemačke bilo potrebno mnogo godina".

Do takve žurbe za penzionisanjem došlo je zbog neizvesne situacije u javnom sektoru posle vladine najave otpuštanja i uvođenja jedinstvene platne skale.

Vlada je saopštila da će otpuštanja u početku pogoditi 3.500 zaposlenih u 150 javnih ustanova.

Veliko smanjenje plata od početka finansijske krize u maju prošle godine i jedinstvena platna skala doveli su do "porasta odlazaka u penziju, što povećava deficit fonda zdravstvenog osiguranja koji sada dostiže 1,6 milijardi evra".

Vlada Grčke, koja je pod pritiskom stranih kreditora da popuni budžetsku rupu koja premašuje dve milijarde evra (2,8 milijardi dolara), ove sedmice je najavila veliko kresanje javne administracije uz ukidanje radnih mesta i integraciju javnih institucija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.