Venizelos predviđa dramatične posledice ako Grčka bankrotira

Izvor: Blic, 16.Sep.2011, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venizelos predviđa "dramatične posledice" ako Grčka bankrotira

ATINA/VROCLAV - Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos upozorio je danas na "istinski dramatične" posledice koje bi potencijalno bile van kontrole evrozone ukoliko dugom opterećena Grčka ne uspe da ispuni sve svoje ciljeve, predviđene merama stroge štednje.

"Svi Grci moraju da shvate da će ono što će se desiti, ako oštre mere ne budu odmah preduzete i sprovedene, biti zaista dramatično i da će se desiti van kontrole naše zemlje i možda i evrozone", upozorio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je Venizelos u saopštenju koje je izdala njegova kancelarija.

Venizelos, koji se oglasio iz Poljske gde se u Vroclavu održava ključni sastanak ministara finansija 17 članica zone evra o suverenoj dužničkoj krizi koja potresa region zajedničke evropske valute, dodao je da i dalje postoji "veliko podozrenje" prema Grčkoj i nepoverenje u tu zemlju, prenela je agencija AFP.

"Naša je dužnost da učinimo sve da bismo zaštitili našu zemlju u nesigurnom međunarodnom okruženju koje ne deluje uvek racionalno", rekao je Venizelos.

Grčka, koja je pod pritiskom međunarodnih kreditora da popuni ogromnu budžetsku rupu koja premašuje dve milijarde evra (2,8 milijardi dolara), prošle sedmice je objavila novi talas mera stroge štednje, uključujući uvođenje kontroverznog dvogodišnjeg poreza na nekretnine.

Posustajanje Atine u ostvarenju fiskalnih ciljeva dovelo je ranije ovog meseca do suspenzije pregovora sa inspektorima Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji prate oporavak Grčke.

Novi paket EU za spasavanje Grčke, vredan 159 milijardi evra, i dalje je neizvestan kao i isplata tranše od osam milijardi evra iz prošlogodišnjeg zajma EU i MMF od 110 milijardi dolara.

Evrozona je danas odložila do oktobra odluku o isplati te tranše. Grčka je saopštila da će joj u oktobru ponestati novca za isplatu plata i penzija.

Venizelos će u ponedeljak održati telefonsku konferenciju sa zvaničnicima EU i MMF, izjavio je jedan izvor iz grčkog ministarstva finansija.

Povezane vesti: Altafaž: Pojačati kontrolu budžeta u državama zone evra Grčka ostaje u recesiji i tokom 2012. BRIKS spreman da pomogne u suzbijanju globalne krize Grčka uvodi nove mere štednje Pripreme za mogući bankrot Grčke

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Dramatične posledice" ako Grčka bankrotira

Izvor: Economy.rs, 16.Sep.2011

Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos upozorio je danas na "istinski dramatične" posledice koje bi potencijalno bile van kontrole evrozone ukoliko dugom opterećena Grčka ne uspe da ispuni sve svoje ciljeve, predviđene merama stroge štednje.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.