Izvor: B92, 17.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banke dužne da objave ukupne kamate

Beograd -- U sredu je istekao rok za banke da objedine sve troškove i prikažu ih kroz kamatu, ali banke uglavnom to još nisu objavile.

Banke u Srbiji su do srede bile dužne da pređu na efektivne kamatne stope, kako bi građani i preduzeća tačno znali koliko ih dobijeni kredit ukupno košta i da bi mogli da uporede bankarsku ponudu.

Osim par izuzetaka, banke uglavnom još nisu istakle nove kamate ni na svojim veb sajtovima niti u ekspoziturama. Narodna banka najavila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da će od 1. aprila krenuti u kontrolu i kažnjavati banke koje ne poštuju ovu odluku.

Da bi privukle klijente, banke su do sada u svojim oglasima isticale samo osnovne kamate na kredite, a potom naplaćivale i dodatne troškove za obradu kredita, osiguranje i proviziju pri isplati. Od srede su dužne da sve troškove uključe u kamatu da bi klijent tačno znao koliko ga kredit košta.

Dejan Simić, viceguverner Narodne banke Srbije, kaže da će se efektivnim kamatnim stopama povećati zdrava konkurencija između banaka jer neće biti skrivenih troškova: "Ako klijent ispostavi zahtev u više banaka, moći će da uporedi kolika je stvarna kamatna stopa, odnosno koliki su stvarni troškovi. Mislim da su to uporedivi troškovi i da će našim građanima biti lakše da odaberu sa kojom bankom žele da stupe u ugovorni odnos".

Efektivna kamatna stopa postoji svuda u svetu i dobra je za građane jer je veća transparentnost na tržištu kapitala, kaže Klaus Miler iz Folks banke. Problem je u primeni, zbog komplikovanog sistema koji je uspostavila Narodna banka. Miler kaže da je, za razliku od sveta, bankarstvo u Srbiji vrlo skup poduhvat.

Na sajtu HVB banke već su postavljene nove kampatne stope. U toj banci ne slažu se da su kamate u bankarskoj ponudi sada jasnije. Jedino ako se uzme tačan iznos kredita i rok otplate i pogledaju uslovi u nekoliko banaka, vrednosti su uporedive.

Dejan Simić kaže da ovaj način obračuna kamate postoji svuda u svetu i da to nije ništa nepoznato. Tek sada možemo da uporedimo kolike su kamate u Srbiji u odnosu na region: "Mislim da ne bi trebalo da postoji otpor, bankama je bilo potrebno vremena i napora da obave sve predradnje da se sprovede ova efektivna kamatna stopa, ali je to nešto što je neminovno u tržišnoj utakmici".

Osim jedinstvenih kamata, banke će biti dužne da svakom klijentu dostave plan otplate kredita iz koga on jasno može da vidi kada je i koliko novca dužan da plati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.