BRISEL STAVIO ŠAPU NA RUDNA BOGATSTVA: Želimo da dodatno povećamo našu eksplotaciju kritičnih sirovina!

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Mar.2024, 00:09

BRISEL STAVIO ŠAPU NA RUDNA BOGATSTVA: "Želimo da dodatno povećamo našu eksplotaciju kritičnih sirovina!"

Počinje rudarenje na Grenlandu.

Evropska unija će u petak otvoriti svoju kancelariju na Grenlandu u okviru nastojanja da dobije pristup rudnim rezervama kritičnih sirovina potrebnih za prelazak na energiju sa niskim sadržajem ugljenika, izjavio je danas Tomas Baert, savetnik za trgovinska pitanja predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

Kancelarija će biti otvorena tokom zvanične posete Ursule fon der Lajen i premijerke Danske Mete Frederiksen, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prenose agencije.

- Želimo da dodatno povećamo našu saradnju u domenu eksploatacije kritičnih sirovina - rekao je na konferenciji za novinare Baert.

Zvanična poseta Fon der Lajen i Frederiksenove u četvrtak i petak obuhvatiće  Farska ostrva i Grenland.

Ove dve konstitutivne, samoupravne teritorije Danskog Kraljevstva, strateški su pozicionirane u Atlantskom okeanu i nisu deo EU, ali su samoupravne teritorije koje pripadaju Kraljevini Danskoj koja jeste članica EU.

Grenland ima neke od najvećih svetskih rezervi retkih minerala koji se koriste za proizvodnju mobilnih telefona i značajni su za prelazak na ekonomiju sa niskom emisijom ugljenika.

Farska ostrva raspolažu sa bogatim lovištima ribe i na njima je Danska postavila svoje radarske centre.

EU, kojoj nedostaje pristup rudnicima i kapaciteti za preradu sirovina, nastoji da smanji svoju zavisnost od Kine koja dominira proizvodnjom retkih, kritičnih minerala.

SAD su otvorile 2020. godine konzulat u glavnom gradu Grenlanda Nuku, godinu dana nakon što je bivši predsednik Donald Tramp ponudio da kupi to ostrvo, u okviru nastojanja zvaničnog Vašingtona da proširi svoje diplomatsko i komercijalno prisustvo na Grenlandu i na Arktiku.

Izvor: Srbija Danas/Agencije/ALO!/Dobrivoje Katanić/M.A.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.