Azotara traži 45 mil. evra za štetu

Izvor: B92, 18.Maj.2012, 03:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azotara traži 45 mil. evra za štetu

Beograd -- Konzorcijum koji je 2006. preuzeo pančevačku Azotaru, odlukom arbitraže moraće da nadoknadi štetu Agenciji za privatizaciji u iznosu od oko 3,3 miliona evra.

Četvročlani konzorcijum domaćih i stranih kompanija mora da plati zbog kršenja odredbi Ugovora o privatizaciji.

HIP Azotara je protiv istih pravnih lica pokrenula i tužbu za naknadu štete u iznosu od 45 miliona evra zbog prodaje pogona Karbamid 2, pred Privrednim sudom u Beogradu.

Spoljnotrgovinska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << arbitraža pri Privrednoj komori Srbije je usvojila tužbeni zahtev Agencije protiv Konzorcijuma koji je zaključio Ugovor o privatizaciji 11. aprila 2006. godine. Konzorcijum sačinjavaju "Univerzal Holding", Beograd, Private stock company "ARVI & CO" iz Litvanije, "ARVI &CO" i Litvanija i zajedničko litvansko- američko preduzeće "Sanitex" sa sedištem u Kaunasu u Litvaniji.

Agencija za privatizaciju Srbije raskinula je ugovor o privatizaciji Azotare jer su Univerzal holding, Arvi i Saniteks 2007. godine razmontirali i prodali Azotarin pogon Karbamid jednoj ruskoj kompaniji za 32,5 miliona evra, bez saglasnosti Agencije.

Ovom odlukom utvrđena je obaveza tuženih da solidarno isplate Agenciji za privatizaciju iznos od 3.275.000 evra, s kamatom po stopi od 2,25 odsto, počev od 10. januara 2009. godine, kao i da isplate troškove postupka.

Spoljnotrgovinska Arbitraža je konstatovala da su tuženi prekršili odredbe Ugovora o prodaji društvenog kapitala HIP Azotara Pančevo, zaključenog 11. aprila 2006. godine.

Ugovorom o privatizaciji je predviđeno da kupac društvenog kapitala u roku od pet godina od dana zaključenja Ugovora, bez prethodne saglasnosti Agencije ne može prodati ili preneti imovinu subjekta privatizacije, ako taj iznos prelazi pet odsto vrednosti ukupne imovine subjekta privatizacije.

Za kršenje ove obaveze utvrđena je ugovorna kazna u iznosu od 25 odsto od kupoprodajne cene (13,1 miliona evra).

Dugovi Azotare, od oko 130 miliona evra, odlukom vlade su 2009. godine pretvoreni u imovinu poverilaca, a među njima je najveći bio Srbijagas, koji je tada i preuzeo pančeavčku fabriku, posle neuspele privatizacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.