Antić: Zatvorsku kaznu nisam ja smislio

Izvor: B92, 02.Dec.2015, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić: Zatvorsku kaznu nisam ja smislio

Amandmani poslanika na odredbe predloženog Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koje se odnose na zabranu štrajka biće pažljivo razmotreni.

Ministar Aleksandar Antić je novinarima u parlamentu rekao da se amandmani razmatraju sa velikom pažnjom, da je jedan broj amandmana na taj zakonski predlog prihvaćen, a da se još uvek razmatraju oni koji su podneti na član 177.

Ministar rudarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i energetike Aleksandar Antić izjavio je da će to ministarstvo pažljivo razmotriti amandmane poslanika

“"Taj član je prepisan iz postojećeg zakona, reč je o meri koja moguće zvuči rigidno i restriktivno, ali je vezana za zabranu štrajkova i okupljanja u onim delovima rudnika u kojima može doći do ugrožavanja života i zdravlja. Razmotrićemo da li je to eksplicitno jasno"”, rekao je Antić.

On je dodao da zna da odredba prema kojoj je zaprećena zatvorska kazna od jedne do pet godina za one koji prekreše odredbu o štrajku zvuči grubo, ali je ukazao da u takvim delovima rudnika postoji ogromna mogućnost za narušavanje zdravlja, pa čak i da se izgubi život.

“"To nisam ja smislio, već neki ozbiljni i odgovorni ljudi koji su tu stvar razmatrali"”,rekao je ministar.

Poslanici Skupštine Srbije su juče završili načelni pretres predloženog zakona.

Predloženim zakonom je zabranjeno organizovanje i sprovođenje štrajka u jamskim prostorijama ili u drugim objektima i prostorijama u kojima postoji potencijalna opasnost po život i zdravlje ljudi.

U njemu se kaže da se pravo na štrajk u privrednom subjektu koje obavlja eksploataciju sirovina ostvaruje pod uslovom da se u vreme održavanja štrajka obezbedi sigurnost objekata, uređaja i instalacija, bezbednost i zdravlje ljudi.

Za one koji organizuju ili učestvuju u sprovođenju štrajka u jamskim prostorijama ili drugim objektima i prostorijama, predviđena je kazna zatvora od jedne do pet godina.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sutra o amandmanima na Predlog zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima

Izvor: Beta, 03.Dec.2015, 14:40

Skupština Srbije počeće sutra razmatranje amandmana na Predlog zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, za koji je resorni ministar Aleksandar Antić rekao da će omogućiti privlačenje investicija u rudarstvu i da predstavlja garant da je Srbija dobro mesto za ulaganje.Poslanici opozicije,...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.