Americi preti ozbiljna kriza

Izvor: B92, 08.Maj.2023, 08:25

Americi preti ozbiljna kriza

Neuspeh Kongresa da reaguje na gornju granicu duga mogao bi da izazove ''ustavnu krizu'', sa posledicama po finansijska tržišta i kamatne stope.

To je izjavila guvernerka američkog trezora Dženet Jelen.

Ona je istakla da pregovori o gornjoj granici duga ne bi trebalo da se odvijaju ''sa pištoljem prislonenjim na glavu američkog naroda'' i ponovila upozorenje poslanicima da bi vlada mogla da plaća svoje račune bez povećanja granice samo do juna.

Rojters >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi da je njen zamenik Voli Adjemo takođe upozorio na rizik od neplaćanja obaveza, odnosno od povećanja duga.

''Ako ne bismo izvršavali obaveze u vezi sa dugom, to bi imalo užasan uticaj na kamatne stope'', rekao je Adejemo.

Agencija podseća da će se američki predsednik Džozef Bajden sastati u Beloj kući 9. maja sa predsednikom republikanskog Predstavničkog doma Kevinom Mekartijem, liderom republikanske manjine u Senatu Mičem Mekonelom i najvišim demokratskim predsavnicima, kako bi započeo seriju razgovora pre nego što SAD ostanu bez novca za plaćanje duga, do čega bi moglo, prema procenama, da dođe već 1. juna.

Pročitajte više:

Americi za 30 dana preti apokalipsa, ceo svet će patiti: "Najveća greška u istoriji"

Dolar pada

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.