Izvor: Ekologija.rs, 05.Maj.2015, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzrok najvećem izumiranju ikada – acidifikacija okeana

Pre 252 miliona godina, velike vulkanske erupcije su izbacile ogromnu količinu lave na zemlju i ugljen dioksida u vazduh, i tako hemijski izmenili okeane da je i život na Zemlji zauvek promenjen.

Iako zvuči previše dramatično, to su zaključci nove studije objavljene u Science časopisu u kojoj se navodi da je acidifikacija okeana uzrok najvećem masovnom izumiranju vrsta na planeti.

Jedan od vodećih autora, Metju Klarkson, kaže: „Naučnici odavno pretpostavljaju da >> Pročitaj celu vest na sajtu Ekologija.rs << se acidifikacija okeana desila za vreme najvećeg masovnog izumiranja svih vremena, ali direktan dokaz je nedostajao sve do sada. To je zabrinjavajući nalaz, obzirom da već danas možemo videti povećanje kiselosti okeana usled emisije ugljen dioksida.“

Klarkson i njegove kolege su ispitivale stene u Ujedinjenim Arapskim Emiratima koje su bile u okeanu stotinama miliona godina. Na njima su pronašli dokaz da su okeani u geološki kratkom vremenskom periodu prešli od bazne do kisele sredine. Toliko je ugljen dioksida ubačeno u atmosferu u drugom velikom ciklusu vulkanskih erupcija da su okeani brzo postali kiseli, i tako stvorili negostoljubive uslove za morske biljke i životinje, uništivši lance ishrane i uništivši veći deo života u sebi.

Kao ishod velikih erupcija imamo 90% izumrlih morskih živih bića i preko 66% kopnenog života u periodu od 66.000 godina. Život se na Zemlju vratio, ali životinje koje su nastale posle Velikog izumiranja su bile veoma drugačije od onih koje su postojale pre. Pobednici? Preci dinosaurusa, čiji će potomci biti ubijeni u sledećoj katastrofi posle 200 miliona godina.

Danas naučnici otkrivaju da kiselost već utiče na živi svet u okeanima. Da podsetimo, okeani naglo postaju kiseli zbog emisija CO2 izazvanih ljudskim uticajem.

Popsci

Nastavak na Ekologija.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Ekologija.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Ekologija.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.