UNESCO upisao Djerdap na Svetsku listu geoparkova

Izvor: Beta, 13.Jul.2020, 13:52

UNESCO upisao Djerdap na Svetsku listu geoparkova

Područje Djerdapa na Dunavu, odlukom Izvršnog saveta Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu – UNESКO upisano je na Svetsku listu geoparkova (UNESCO Global Geoparks) kao prvi geopark u Srbiji, saopštilo je danas Ministarstvo zaštite životne sredine.Geoparkovi su jedinstvena, geografski celovita područja koja se odlikuju lokalitetima i pejsažem od medjunarodnog geološkog značaja, i izuzetnim prirodnim i kulturnim nasledjem.Geopark Djerdap se prostire na 1.330 kvadratnih kilometara, "obuhvatajući izvanredne lokalitete i fenomene geološkog karaktera", navodi se u saopštenju.Djerdapska klisura dugačka više od 100 kilometara najduža je klisura u Evropi.Proširenjem liste UNESCO sa 15 geoparkova, sada je u globalnu mrežu upisano 161 područje od izuzetnog medjunarodnog geološkog značaja u 44 zemlje.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Đerdap na listi geoparkova Uneska

Izvor: Radio 021, 13.Jul.2020

Područje Đerdapa je, odlukom Izvršnog saveta Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) od 10. jula ove godine, upisano na listu UNESKO Globalni geoparkovi i proglašeno prvim geoparkom u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine...Na ovom plenarnom...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.