UN: Veliki porast troškova povezanih s klimom (VIDEO)

Izvor: Beta, 10.Okt.2018, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Veliki porast troškova povezanih s klimom (VIDEO)

Ekonomski troškovi katastrofa povezanih s klimom dostigli su 2.250 milijardi dolara u poslednje dve decenije, s povećanjem od preko 250 odsto u odnosu na prethodnih 20 godina, saopštile su danas UN.Kancelarija UN za smanjenje opasnosti od katastrofa (UNISDR) navela je da "klimatske promene povećavaju učestalost i jačinu ekstremnih vremenskih prilika" kao što su poplave i oluje, preneo je Frans pres.Izmedju 1978. i 1997. godine, ukupni troškovi katastrofa povezanih s klimom bili su 895 milijarde evra, naveo je UNISDR u izveštaju Centra za istraživanje epidemiologije katastrofa s Univerziteta u Luvenu u Belgiji.Ali izmedju 1998. i 2017. ta suma je dostigla 2.250 milijardi dolara, navodi su i izveštaju i dodaje da su najveći troškovi bili u SAD, Kini, Japanu i Indiji.UNISDR je naveo da je u poslednjih 20 godina bilo više od 6.600 katastrofa povezanih s klimom, a najviše oluja i poplava.Iako se u izveštaju navodi da postoje praznine u prikupljanju podataka, dodaje se da nalazi jasno pokazuju da bi investiranje u smanjenje opasnosti od katastrofa trebalo da bude središnji deo mera za klimatske promene.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

UN: Veliki porast troškova povezanih s klimom

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Okt.2018

Ekonomski troškovi katastrofa povezanih s klimom dostigli su 2.250 milijardi dolara u poslednje dve decenije, s povećanjem od preko 250 odsto u odnosu na prethodnih 20 godina, saopštile su danas UN...Kancelarija UN za smanjenje opasnosti od katastrofa (UNISDR) navela je da "klimatske promene povećavaju...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.