Tomanić (EFB): Neophodna regionalna solidarnost za ostvarenje prava na disanje

Izvor: Beta, 25.Jan.2021, 10:45

Tomanić (EFB): Neophodna regionalna solidarnost za ostvarenje prava na disanje

Zagadjen vazduh je problem celog Zapadnog Balkana, a za ostvarenje ljudskog "prava na disanje" neophodna je regionalna solidarnost, rekla je izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan (EFB) Aleksandra Tomanić.Ona je povodom početka kampanje "Ujedinjeni Balkan za čist vazduh" za agenciju Beta navela da taj problem postoji više godina, ali da se o njemu tek odnedavno govori, od kada su rezultati merenja kvaliteta vazduha i količine PM čestica postali dostupni javnosti."(Pošto rezultati nisu bili dostupni) nismo pratili ni posledice zagadjenja. Mi imamo veliku stopu smrtnosti, ti brojevi variraju, ali statistički podaci za ceo region pokazuju da 13.500 ljudi godišnje prevremeno umre zbog lošeg kvaliteta vazduha", kazala je Tomanić.Ona je navela da su termoelektrane, iako ne jedini, najveći zagadjivači na Zapadnom Balkanu."Mi znamo da termoelektrane kod nas od pre par godina nemaju nove filtere, to nam je još jedan indikator za trenutno katastrofalno stanje", dodala je Tomanić.Na pitanje šta javnost može da uradi u trenutnoj situaciji i koji su očekivani rezultati kampanje, Tomanić navodi da je prvi cilj upoznavanje javnosti sa dubinom problema, dostavljanje adekvatnih informacija o uzrocima i posledicama zagadjenja, kako bi oni mogli da zatraže svoja prava."Pravo na disanje je najosnovnije pravo koje postoji, a kod nas je premalo toga ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Tomanić (EFB): Neophodna regionalna solidarnost za ostvarenje prava na disanje

Izvor: Danas, 25.Jan.2021

Zagađen vazduh je problem celog Zapadnog Balkana, a za ostvarenje ljudskog "prava na disanje" neophodna je regionalna solidarnost, rekla je izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan (EFB) Aleksandra Tomanić.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.