Odeća svetskih brendova toksična?

Izvor: B92, 24.Avg.2011, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odeća svetskih brendova toksična?

U odeći 14 svetskih proizvođača pronađeni su tragovi toksičnih hemikalija štetnih za ljudsko zdravlje i životnu sredinu, objavila je ogranizacija Grinpis.

U izveštaju pod naslovom "Prljavo rublje 2", ta organizacija navodi da su u dve trećine testiranih uzoraka odeće proizvođača kao što su "Adidas", "Kelvin Klajn", "Lakost", "Konvers", "Ralf Loren", "Uniklo", utvrđeni tragovi hemikalija nonilfenol etoksilata (NPEs).

Kako su naveli iz Grinpisa, deterdžent >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nonilfenol ima i svojstvo da oponaša ženski hormon, što može da utiče na reproduktivni sistem ljudi.

Ta hemikalija se koristi kao deterdžent u industriji, uključujući proizvodnju prirodnih i sintetičkih tekstilnih materijala. Nonilfenol, osim što je toksičan, ima svojstvo imitiranja ženskih hormona, zbog čega može da menja seksualni razvoj i utiče na reproduktivni sistem ljudi.

Aktivista Grinpisa Li Jifang rekao je da "čak i u malim dozama ta hemikalija predstavlja veliku pretnju za životnu sredinu i ljudsko zdravlje".

Grinpis je za svoje istraživanje koristio 78 brendiranih komada odeće kupljenih u 18 zemalja sveta, a proizvedenih uglavnom u Kini, Vijetnamu, Maleziji i na Filipinima.

"Ovo nije samo problem zemalja u razvoju, u kojima se tekstilni materijali proizvode. S obzirom na to da se čestice NPEs oslobađaju tokom pranja odeće, one se praktično uvlače i u zemlje u kojima je njihova upotreba zabranjena", naglasio je Li.

Na izveštaj Grinpisa reagovale su samo neke od prozvanih kompanija, kao što su "Puma" i "Najk", koje su obećale da će do 2020. iz svog proizvodnog procesa eliminisati sve toksične hemikalije.

Prošlog meseca Grinpis je objavio izveštaj "Prljavo rublje", u koje je optužio proizvođače poznatih robnih marki odeće da hemijskim otpadom zagađuju glavne rečne tokove u Kini.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OTROV U ODEĆI VODEĆIH SVETSKIH BRENDOVA!

Izvor: Kurir, 24.Avg.2011

BEOGRAD - U odeći 14 svetskih proizvođača pronađeni su tragovi toksičnih hemikalija štetnih za ljudsko zdravlje i životnu sredinu, objavila je ogranizacija Grinpis...U izveštaju pod naslovom "Prljavo rublje 2", ta organizacija navodi da su u dve trećine testiranih uzoraka odeće proizvođača...

Nastavak na Kurir...

Otrov u robi „Najka”, „Pume”, „Lakoste”, „Adidasa”...

Izvor: Politika, 25.Avg.2011, 00:33

Nonilfenol, koji preko vode ulazi u lanac ishrane, pronađen je u odevnim predmetima 14 svetski poznatih robnih marki kao što su „Najk”, „Puma”, „Adidas”, „Lakost” i „H&M” ..Umesto što marketinškim kampanjama uveravaju kupce da je baš njihov brend pravi izbor, veliki proizvođači...

Nastavak na Politika...

NOSIMO OTROVNU ODEĆU!

Izvor: Kurir, 25.Avg.2011

BEOGRAD - Čuvajte se markiranih stvari. U brendiranoj garderobi „najki“, „adidas“, „ralf loren“, „kelvin klajn“, „puma“, „lakost“ pronađena je opasna hemikalija nonilfenol etoksilat, koja se koristi kao deterdžent u industriji...BEOGRAD - Čuvajte se markiranih stvari...U brendiranoj...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.