Stepski vivak, retka vrsta ptice prvi put uočena u Srbiji (VIDEO)

Izvor: Beta, 10.Apr.2021, 11:24

Stepski vivak, retka vrsta ptice prvi put uočena u Srbiji (VIDEO)

Stepski vivak (Vanellus gregarius), kritično ugrožena vrsta ptice čija celokupna svetska populacija broji manje od 11.200 odraslih jedinki, prvi put je uočena u Srbiji u blizini Niša.Kako je saopštilo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica, novu vrstu na teritoriji Srbije fotografisao je ornitolog Slobodan Marković na livadama kod sela Bubanj. "Imao sam sreću da obilazeći svoj omiljeni lokalitet u okolini Niša pronadjem neočekivanog gosta. Medju brojnim sprudnicima i vivcima koji su se užurbano hranili na vlažnim livadama pažnju mi je privukla ptica koju nisam ranije sretao, pa sam se latio fotoaparata i snimio je na tlu i u letu. Mojoj sreći nije bilo kraja kada su mi kolege potvrdile da sam pronašao novu vrstu za faunu Srbije", kazao je Marković.Stepski vivak je kritično ugrožena vrsta koja decenijama strada zbog izlovljavanja na seobi i zimovanju. Gnezde se na travnim staništima u Rusiji i Kazahstanu, a sele se preko srednje Azije do zimovališta u Izraelu, Siriji, Eritreji, Sudanu i severozapadnoj Indiji.Izuzetno retko se sreću u Evropi i to uglavnom u jatima sa drugim vrstama ptica.U poslednje dve godine ornitolozi su pronašli još četiri vrste ptica koje su po prvi put zabeležene u Srbiji.Na jezeru Rusanda kod Zrenjanina u septembru 2019. otkrivena je trobojna ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Stepski vivak prvi put otkriven u Srbiji

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Apr.2021

Izuzetno rijetka vrsta ptica, stepski vivak, otkriivena je u Srbiji, nedaleko od Niša, saopštilo je danas Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, ističući da je riječ o jedinstvenom ornitološkom otkriću.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.