Šta uzrokuje gojaznost?

Izvor: B92, 08.Dec.2009, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta uzrokuje gojaznost?

Grupa britanskih naučnika je ispitujući genom (skup genskog materijala kodiranog u DNK) 300 dece obolele od teškog oblika gojaznosti otkrila genetski uzrok tog oboljenja, objavio je francuski nedeljnik "Nuvel observater".

Taj uzrok se dovodi u vezu sa većim brojem kopija jednog ili više gena u genomu, a broj može da varira od osobe do osobe, bilo zbog gubitka ili dupliranja segmenata DNK.

Britanski naučnici na čelu dr Sadafom Farukijem sa Univerziteta u Kembridžu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i dr Metom Harlom iz instituta "Velkam Trast Sanger" - WTSI su otkrili da određeni delovi DNK nedostaju među gojaznom decom, u poređjenju sa genomom 7.000 ostale dece normalne telesne težine.

Najčešći gubici se nalaze na 16. hromozomu, posebno na genu SH2B1koji ima značajnu ulogu u regulisanju nivoa šećera u krvi, istakli su britanski naučnici čiji su rezultati istraživanja objavljeni u naučnom časopisu "Nature".

Deca zahvaćena tom genetskom varijacijom imaju nezaustavljivu želju za jelom i veoma rano u životu dobijaju prekomernu kilažu.

Britanski naučnici se nadaju da će njihovo istraživanje omogućiti bolje razumevanje gojaznosti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Geni uzročnik gojaznosti

Izvor: S media, 09.Dec.2009, 02:00

Grupa britanskih naučnika je ispitujući genom (skup genskog materijala kodiranog u DNK) 300 dece obolele od teškog oblika gojaznosti otkrila genetski uzrok tog oboljenja, objavio je francuski nedeljnik "Nuvel observater"...Taj uzrok se dovodi u vezu sa većim brojem kopija jednog ili više gena u...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.