Seminar “Izazovi korupcije u energetskom sektoru u Srbiji i regionu“ – zaključci

Izvor: Ekologija.rs, 01.Okt.2014, 08:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seminar “Izazovi korupcije u energetskom sektoru u Srbiji i regionu“ – zaključci

5. i 6. septembra u Kovačici u organizaciji CEKOR-a održan je seminar "Izazovi korupcije u energetskom sektoru u Srbiji i regionu" na kome su učestvovali predstavnici medija i drugih zainteresovanih grupa

5. i 6. septembra u Kovačici u organizaciji CEKOR-a održan je seminar “Izazovi korupcije u energetskom sektoru u Srbiji i regionu” na kome su učestvovali predstavnici medija i drugih zainteresovanih grupa, a između ostalih i urednik e-magazina Ekologija Željko Stanković.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Ekologija.rs << />


Učesnici Seminara jasno su izrazili želju i volju za nastavak  saradnje sa CEKOR-om i drugim prisutnim predstavnicima oragnizacija, Parlamenta i medija. U nastavku je dat pregled konkretnih predloga/sugestija učesnika:

Intenziviranje saradnje sa predstavnicima u Skupštini RS tj korišćenje formalnih, postojećih, institucionalnih mehanizama kako bi se zagovarale promene politika i strategija u oblasti klimatskih promena, energetike, zaštite životne sredine, poljoprivrede:

Struktuiran pritisak na donosioce odluka u Vladi (i medjunarodnim institucijama) kako bi se obezbedila potpuna transparentnost i uključenost javnosti u strateško planiranje i donošenje odluka u energetskom sektoru Srbije.

Povećanja medijske pokrivenosti o korupciji u energetskom sektoru kroz nastavak kampanje u okviru projekta “Održiva energetska politika jugoistočne Evrope – SEE SEP. Nastavak informisanja zainteresovanih grupa i javnosti o vidovima korupcije putem predstavljanje postojećih izveštaja i dokumenata.

Kao direktna posledica zaključaka i iznetih predloga tokom Seminara, CEKOR će, u saradnji sa svim zainteresovanim grupama, organizovati javnu debatu o energetskoj (ne)transparentnosti u Srbiji najkasnije do polovine oktobra.  Smatramo da je važno da ova debata bude prateći dogadjaj Seminara kako se ne bi izgubio momentum, entuzijazam i iskazana volja prisutnih aktera da pruže podršku ovoj inicijativi i založe se za transparentniji energetski sektor Srbije. Svrha ovog dogadjaja jeste da predstavi ideju formiranja Zajedničke platforme, široj javnosti (koji će uključiti predstavnike medija, NVO, parlamenta, univerziteta, kao i eksperte) uz uključivanje mainstream medija i da se založi za inkluzivni pristup u donošenju odluka u oblasti energetike u Srbiji (na primer kroz mehanizam energetskog ombudsmana).

Nastavak na Ekologija.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Ekologija.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Ekologija.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.